Samboavtal 101: när ni ska flytta ihop

09/06/2015 — Lämna en kommentar

Idag är det inte direkt billigt att bo själv. Särskilt inte i de stora studentstäderna. Vad kan en då göra för att spara på slantarna? Flytta ihop! Det kan vara med en vän, en partner eller ett gäng kompisar.

SamboavtalMen lite andra saker gäller om du flyttar ihop med din partner snarare än en kompis. Och här kan det vara bra att veta lite grundläggande juridik. Här kommer därför en snabbkurs från juristbyrån Avtal24 i hur en skriver samboavtal.

1. Vad är en sambo?
När du flyttar ihop med din partner blir ni sambo och ni kommer omfattas av sambolagen. Sambolagen säger att bostad och bohag som ni båda, eller någon av er, köpt för att ni ska använda tillsammans ska delas lika om ni flyttar isär. Om ni istället vill behålla det ni äger ska ni från början skriva ett samboavtal.

2. Vem har betalat för vad?
Om ni äger er lägenhet 50/50, men en av er har lagt in hela kontantinsatsen, måste ni komplettera samboavtalet. På så sätt får den som betalat mer än sina 50 % av lägenheten tillbaka sin kontantinsats när ni säljer eller flyttar isär.

3. Håll det enkelt!
Det är viktigt att inte krångla till det. Ha ett tydligt upplägg för er ekonomi redan från början. Många tänker att en person ska betala mer i amortering medan en person betalar något annat. Men lika krångligt som det är att förklara ert upplägg, lika krångligt är det att reda ut.

4. Vad händer om någon går bort?
Sambor ärver inte varandra. Det kan sluta med att den avlidnes sambo äger bostaden tillsammans med den avlidnes förälder. Så hur tråkigt det än låter, skriv alltid ett testamente så ni kan bo kvar ifall det värsta skulle hända.

5. Vi kan väl reda ut det på vägen?
Vi på Avtal24 vet att människor förändras i svåra stunder. Skriv avtal på en gång så skonar ni varandra från tråkiga diskussioner om ni går skilda vägar.

SamboavtalVad är Avtal24?
På juristbyrån Avtal24 kan du som medlem i Fackförbundet ST skriva samboavtal och hyresavtal gratis via webben. Läs mer om hur du gör här.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s