Det är inte lätt att hitta rätt

28/08/2015 — Lämna en kommentar

Jag tänkte ta tillfället i akt, så här i början av terminen, och dela med mig av några erfarenheter. Under min studietid fanns det saker jag önskade att någon berättat för mig. Till exempel var det få saker som stressade mig mer än kurskatalogen. Utöver hetsen för betyg, skral ekonomi, framtida jobb och mitt privatliv så var stressen över om jag hittat ”rätt” kurs förlamande.

Intresset för kurserna ledde mig från termin till termin, men alltid med en känsla av tvivel. För vilken kurs jag än gick på fanns alltid andra personer som jag uppfattade som mer intresserade av ämnet, och vissa mer radikala, än mig.

Eftersom jag inte visste vad jag ville i framtiden till 100 % avundades jag dom som visste exakt vart de skulle framöver. Dom som hade storslagna planer och ett fantastiskt inre driv. Dom verkade aldrig tvivla på sig själva.
studera bok kurskatalog

Och här är det jag önskade att någon hade sagt till mig på min första dag i skolan och vid andra tillfällen då jag markerade 70 % i kurskatalogen som ”intressant”. Ibland tar det tid att hitta rätt.

Det är inte alla som vet exakt vad de ska jobba med i framtiden. Och det är definitivt inte alla som hamnar där de hade tänkt sig. För den bild du skapar av ditt framtida jag under din första tid på universitet kommer förändras med tiden.

För mig var det i sjunde terminen polletten trillade ner.

För mig var det under sjunde terminen polletten trillade ner. Jag hade precis skrivit min kandidatuppsats och halvt stressat ihjäl mig. Jag hade avbokat nyår eftersom jag tänkte att uppsatsen var det viktigaste i världen just då, och även i framtiden. Jag tänkte att det var det enda som skulle dyka upp om någon skulle få för sig att googla mitt namn. Det är helt absurt så här i efterhand, men så var det då.
hitta gps kompass studier

När jag satt och skulle fylla i en ansökan för studier inför min sjunde termin så var jag obeskrivligt skoltrött. Men jag hade inget heltidsjobb så planen blev att söka en kurs för att sedan fokusera på att söka jobb vid sidan av studierna. Eftersom jag hade jobbat lite fackligt vid sidan av universitet så sökte jag kursen Arbetsmarknadskunskap, och det var på terminens första föreläsning som jag hittade hem. Samtidigt som föreläsaren pratade om det mest intressanta jag någonsin lyssnat på så undrade jag vad jag hade sysslat med de senaste tre åren. Varför tog det mig så lång tid att hamna här?

Det gör inget om du tvekar. Du tillhör den tvekande majoriteten. [twittra detta].

Så om du nu tvekar inför din första, eller sjunde, termin och inte riktigt vet vart du ska vidare sen så säger jag: det gör ingenting. Du tillhör den tvekande majoriteten.

Ett råd är att undvika tunnelseendet och se mer på vad som händer omkring dig. Hade jag tittat upp från kurskatalogen två terminer tidigare hade jag nog tagit mitt intresse för fackliga frågor på större allvar och sökt kursen i Arbetsmarknadskunskap redan då. Men ibland är det lättare att lyssna på vad andra tänker göra i framtiden istället för att lyssna på sig själv.

Läs också: För- och nackdelar med oändliga möjligheter

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s