Jämställdhetskoordinator i staten – vad gör en statstjänsteman?

10/09/2015 — Lämna en kommentar

Under 2015-2018 har 41 statliga myndigheter fått ett speciellt uppdrag från regeringen: att aktivt arbeta med jämställdhetsintegrering. Målet med uppdraget är att myndigheternas verksamhet ska utvecklas så att de ännu bättre bidrar till det jämställdhetspolitiska målet. Nämligen att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv.

En av de myndigheterna som deltar i arbetet är Skatteverket. Med över 10 000 anställda är myndigheten en av Sveriges största. Skatteverket är en förvaltningsmyndighet som de flesta av oss nog har varit i kontakt med när vi ska lämna in deklarationen eller skaffa ett nytt id-kort.

skatteverket kristin lilieqvist

Kristin Lilieqvist, 29 år. Verksamhetscontroller och jämställdhetskoordinator på Skatteverkets huvudkontor i Solna. Dubbel polkandexamen i Statsvetenskap och Nationalekonomi.

En av myndighetens anställda heter Kristin Lilieqvist och är jämställdhetskoordinator och verksamhetscontroller på huvudkontoret i Solna. Hon är en av de som ska se över och genomföra arbetet med jämställdhetsintegreringen på myndigheten.

”I rollen som jämställdhetskoordinator ansvarar jag för att projektleda framtagandet, implementeringen och återrapporteringen av Skatteverkets handlingsplan för jämställdhets­integrering. Det har bland annat inneburit produktion av en intern webbutbildning i jämställt bemötande. Jag är också ute och föreläser mycket för Skatteverkets chefer och ledningsgrupper runt om i landet om jämställdhet och jämställt bemötande och deltar i ett nätverk med jämställdhetsansvariga från andra myndigheter.

”Du behöver ha förmågan att driva frågor”

Målet med jämställdhetsintegreringen är i längden att jämställdhet ska bli en del av myndighetens ordinarie verksamhet. I arbetet på Skatteverket har Kristin insett att det inte bara krävs sakkunskap och engagemang, utan även förmågan att aktivt kunna driva frågor.

”Det är viktigt med engagemang, förmåga att nätverka och driva frågor och att ha lite skinn på näsan. Man bör också vara duktig på att snabbt hitta välavvägda formuleringar som sammanfattar diskussioner och bidrar till konsensus. Och ett visst mått av struktur och logik skadar inte heller.”

Vad har du haft för nytta av din utbildning i din tjänst?
”Jag måste nog säga att jag har haft störst nytta av sådant jag lärt mig via tidigare jobb och genom politiken och föreningslivet. Men det är väl sannolikt att kursen i ”Organisering, implementering och utvärdering” och alla metodkurser och uppsatser varit till nytta på något sätt.”

”Gör din praktik på en myndighet”

Vad är ditt råd till studenter och nyutexaminerade som tycker att det här låter intressant och är nyfikna på att arbeta i staten?
”Att skriva uppsats i samverkan med en myndighet. Eller att göra sin praktik där. Det är ett jättebra steg in och kan ge upphov till många kontakter och jobberbjudanden. Vänta inte på att de aktivt ska söka efter folk utan vänd dig direkt till dem du är intresserade av.”equality jämställdhet Vill du veta mer om hur Fackförbundet ST jobbar med jämställdhet? Läs mer här.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s