Flyktingkrisen – vad kan du göra?

14/09/2015 — Lämna en kommentar

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt. Och flyktingkatastrofen angår oss alla.

Vi vill som förbund hjälpa till i det humanitära arbetet och skänker därför 150 000 kr till FN:s flyktingorgan UNHCR. Men vi vill också uppmana er medlemmar att göra insatser. Här är en sammanställning på olika sätt du kan hjälpa till.

Ge pengar

UNHCR
Är FN:s flyktingorgan. De samlar in pengar och jobbar för att öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats att fly från sina hem. Insamlade pengar går till mat, vatten, filtar, handdukar, torra kläder och skor.

Bli månadsgivare här, ge en gåva här eller sms:a FLYKTING100 till 72980 för att ge 100 kr. Du kan även swisha valfritt belopp till 123 90 01 645. Här kan du starta en egen insamling till UNHCR.

Radiohjälpen
Samordnar SVT:s, Sveriges Radios och Utbildningsradions insamlingsverksamhet för humanitära ändamål och upplyser om hjälpbehov. Insamlade pengar går till mat, medicin, sjukvård, tak över huvudet och till att ge barn skydd.

Du kan bli månadsgivare eller ge ett engångsbelopp. Bli månadsgivare genom att sms:a MÅNAD till 72999. Du skänker då 100 kr i månaden. Sms:a FLYKT till 72999 eller ring 0900-25 100 för att ge 100 kr. Du kan även swisha valfritt belopp till 901 95 06.

Läkare utan gränser
Är en medicinsk humanitär organisation där de flesta medlemmarna är läkare, sjukvårdspersonal eller tillhör liknande yrkesgrupper. Organisationen räddar liv och bistår människor i kris, krig eller naturkatastrofer. Insamlade pengar går bland annat till mat, medicin och vaccin.

Bli månadsgivare här eller genom att sms:a MÅNAD 50 eller MÅNAD 30 till 72979 för att ge 50 kr respektive 30 kr i månaden. Ge en engångsgåva här eller genom att sms:a LIV till 72979 för att ge 100 kr eller LIV 200 för att ge 200 kr. Du kan även swisha valfritt belopp till 900 60 32.

Röda korset
Är en katastroforganisation som finns i hela världen. Bygger på frivilliga personer som hjälper människor genom att dela ut mat, förebygga katastrofer och bidra med medmänsklig värme och mycket mer. Insamlade pengar går bland annat till mat, vatten och sjukvård till människor på flykt.

Bli månadsgivare här eller sms:a Röda Korset för att skänka 50 kr, Röda korset 100 för 100 kr eller Röda Korset 175 för 175 kr till 72900. Du kan även swisha valfritt belopp till 123 555 7764 för Röda Korsets arbete med människor på flykt eller till 123 000 4648 för Röda korsets arbete i Syrien. Här kan du starta en egen insamling till Röda Korset.

Rädda barnen
Är en organisation vars insatser ska leda till att barn får det bättre på lång sikt. Insamlade pengar går bland annat till mat, vatten och tak över huvudet men även till att hjälpa barn hantera traumatiska upplevelser och att ge dem möjlighet att återuppta sin skolgång.

Bli månadsgivare härge en gåva här eller genom att sms:a Akut100, Akut200 eller Akut300 till 72911 för att ge 100 kr, 200 kr eller 300 kr. Du kan även swisha ett valfritt belopp till 123 902 0033. Här kan du starta en egen insamling till Rädda Barnen.

Action Aid
Är en organisation som bekämpar fattigdom och står upp för mänskliga rättigheter världen över. Insamlade pengar går bland annat till mat, hygienartiklar, kläder, bidrag för att stötta sociala aktiviteter för barn och utbildning av rådgivare som kan hjälpa människor att bearbeta trauman.

Bli månadsgivare här eller sms:a ActionAid Syrien till 72970 för att ge 100 kr. Du kan även swisha valfritt belopp till 123 900 08 37 och ange Syrien i meddelandet. Här kan du starta en egen insamling till Action Aid.

UNICEF
Är FN:s barnfond. Organisationen arbetar med bekämpning av fattigdom, katastrofarbete, barns rättigheter, barns rätt till överlevnad och utveckling, skydd mot våld och övergrepp, utbildning och jämställdhet.

Bli månadsgivare här eller sms:a UNICEF till 72900 för att ge 100 kr. Du kan även ge en gåva här. Här kan du starta en egen insamling till UNICEF.

Vi gör vad vi kan
Är en grupp privatpersoner som ideellt samlar in pengar för att hjälpa syrier som flyr med båt till den grekiska ön Lesbos. Insamlade pengar går bland annat till frakt och leveranser av insamlade kläder och annat material ner till Grekland.

Du kan swisha ett valfritt belopp till 0702-093 303 (insamlingsansvarig Ulrika Schriel) eller sätta in en valfri summa på SEB-konto 5694 05 824 28.

Ge kläder, skor, hygienartiklar m.m.

Röda korset
Du kan skänka kläder till Röda Korsets second hand affärer runt om i landet. Pengarna från försäljningen går till lokalt, nationellt och internationellt arbete. Hitta din närmsta affär här.

Vi gör vad vi kan
Organisationen tar emot välsorterade kläder, skor, väskor, hygienartiklar och förnödenheter. Här hittar du en lista på vad de tar emot. Idag finns det bara uppsamlingsplatser i Stockholm.

Ta själv kontakt
Du kan själv kontakta ett asylboende eller en kyrka i närheten för att se om de har en insamling eller har ett direkt behov av kläder, skor eller hygienartiklar. Här hittar du en lista på alla asylboenden i Sverige.

Ge din tid

Vill du hjälpa till genom att ge din tid finns det många organisationer som behöver din hjälp. Svenska kyrkan, Röda korset, UNICEF och Rädda barnen är bara några av de organisationer som tar emot volontärer. Läs mer på respektive organisations hemsida.

Du kan även höra efter med din kommun om det finns boende för asylsökande som behöver hjälp.

Volontärbyrån – bli volontär
Förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer. Hos dem kan du söka efter en organisation som passar det du brinner för.

Kompis Sverige – träffa en kompis
Matchar nya svenskar med etablerade svenskar. Du får möjlighet att lära känna en ny kultur, utbyta erfarenheter och umgås med en person från en annan bakgrund. Organisationen finns idag i Lund och Stockholm.

Individuell människohjälp – skapa mötesplatser
Är en biståndsorganisation som finns på många olika orter och jobbar för att bekämpa och synliggöra fattigdom och utanförskap. De söker volontärer som kan hjälpa till att skapa mötesplatser för att stödja människor som tvingas lämna sina hem.

Kommun – bli volontär
Bli volontär för ensamkommande flyktingbarn genom din kommun. Du kan hjälpa till med läxläsning, delta i fritidsaktiviteter eller fungera som en hjälpande hand i det svenska samhället. Du hjälper nyanlända komma in i samhället.
Läs mer på:
Stockholms stads hemsida
Göteborgs stads hemsida
Malmö stads hemsida

Bli god man för ensamkommande barn
Utbilda dig till god man för ensamkommande flyktingbarn. Du ansvarar för att hjälpa till i kontakten med myndigheter och för barnets personliga tillvaro. Du blir god man genom kommunen och hittar mer information om uppdraget på din kommuns hemsida. Folkuniversitetet har även kurser i hur du blir en god man.

Skriv på ett upprop

Rädda Barnen – inget barn ska dö på Medelhavet!
Insamling av 150 000 namn som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ska få med sig när han reser till EUs krismöte om flyktingfrågan den 14 september.

UNICEF – skriv under för barn på flykt
Insamling av namn för kravet att Europas regeringar ska rädda liv, öppna lagliga vägar in i EU och följa barnkonventionen.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s