Hade du tänkt föda lite färre barn på grund av pensionen?

22/09/2015 — Lämna en kommentar

Några av de mest komplicerade avtal som finns på den svenska arbetsmarknaden är våra pensionsavtal. De är komplicerade eftersom väldigt små justeringar kan ge väldigt stora följder. Både i rena pengar men också i dina villkor.

hand skriva kontrakt

Nu har Arbetsgivarverket (AgV), fackens motpart i avtalsförhandlingar i staten, skrivit på en överenskommelse med två förbund, Saco-S och SEKO, om ett nytt pensionsavtal. Långt innan alla lösningar är klara.

Den här överenskommelsen påverkar alla oss som är födda -87 eller senare. I avtalet saknas lösningar för ett hållbart arbetsliv, det hotar att dränera staten på kompetens och är direkt diskriminerande mot föräldralediga och sjuka.

För dig som inte brukar prata pensionspremier med dina kompisar kan jag berätta…

Förhandlingarna med AgV har pågått snart två år och vi i ST har lyckats få många bra saker. Bland annat tjänar du med det nya avtalet in pension under hela din anställning. En viktig fråga som jag skrivit om tidigare. Du får också ett tillägg på pensionen med 1,5 % av lönen.

För dig som inte brukar prata pensionspremier med dina kompisar kan jag berätta att 1,5 % bra. Riktigt bra. Det motsvarar faktiskt några av de bästa branschavtalen som finns på privata arbetsplatser. Problemet är att de här fördelarna inte är till för alla.

AvG kallar den här lösningen för ”Arbetslinjen”

I uppgörelsen mellan AgV, Saco-S och SEKO får du inte ta del av dina extra 1,5 % om du är sjukskriven eller föräldraledig. AgV har vid ett tillfälle kallat den här lösningen för ”Arbetslinjen”. Något som provocerar mig oerhört. Har du någonsin tänkt föda lite färre barn för att det är dåligt för pensionen?

Vi vet också att eftersom pensionssystemen i Sverige är utformade som de är så kommer vi behöva arbeta längre. Det är ett problem. För även om vi lever längre i Sverige idag, är vi inte friskare längre. Vi måste hitta lösningar på de här problemen. Det är vårt ansvar som part på den svenska arbetsmarknaden och de här frågorna har AgV över huvud taget inte velat diskutera med oss. Det är respektlöst mot alla anställda inom staten. Trots detta har alltså två andra stora förbund skrivit på en överenskommelse.

Vi är nu utestängda

Vi är nu utestängda från fortsatta förhandlingar eftersom vi inte tyckte att ett ofärdigt avtal räckte för medlemmarna i ST. Vi kan inte svara på när vi får fortsätta, men vi kan lova att vi alltid kommer jobba för att våra medlemmar ska ha bra och rättvisa villkor!

Du kan läsa mer om förhandlingarna på www.st.org/brapensioner

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s