Tanzania: ett äventyr för livet

29/09/2015 — Lämna en kommentar

Frida Lind är vårens mottagare av STs internationella stipendium. Hon har under våren rest till Tanzania för att undersöka jämställdhet, bistånd och självhjälp. Det här är hennes berättelse.

”Att åka iväg och göra en fältstudie i ett främmande land är en fantastisk upplevelse. Under mina tre månader i Tanzania bjöd varje dag till ett nytt äventyr. Jag fick mer insikt i det ämne jag studerar och lärde mig mer om Tanzania, situationen för unga, och om mig själv.

Något jag särskilt uppskattade var människorna. Deras vänlighet, öppenhet och hjälpsamhet. Utan de nya vänner och intressanta människor jag träffade under resan hade det inte blivit en lika spännande, rolig och lärorik tid.

Under min fältstudie besökte jag olika platser i Tanzania och reste ofta ensam. Det innebar en hel del uppmärksamhet, och krävde särskilt försiktighet. Men det gav mig samtidigt tillfälle till nya bekantskaper och en närhet till den lokala miljön. Många gånger blev jag inbjuden till människors hem, olika event och andra aktiviteter.

Redan första dagen kände jag att jag ville lära mig Swahili

Dar Es Salaam, union, field study, st

Något jag ofta reflekterade över är att människor i olika kulturer är mer lika varandra än man tror. Kulturella skillnader är vad man gör det till. Det språkliga hindret finns, men det går att lära sig ett nytt språk (eller använda sig av kroppsspråk). Redan första dagen jag landade i Tanzania kände jag att jag ville lära mig Swahili. Därför tog jag en 30-timmars kurs i Dar es Salaam och den hjälpte mig otroligt mycket under min resa. En kort språkkurs är något jag kan rekommendera till alla som planerar att göra en fältstudie. Det blir en annan upplevelse.

Läs mer om Fridas studie här >>

Min studie handlade om ett ”ny-gammalt” slags bistånd: självhjälp. Jag undersökte två organisationer som bidrar till att ge kvinnor utbildning. Den första var mamma-kurserna via Karibu Tanzania Association (KTA). De ger unga gravida kvinnor en andra chans till utbildning via ett tvåårigt program på folkhögskola. Kvinnorna var ofta stigmatiserade på grund av sin graviditet och hade blivit utestängda från skola, familj och vänner. Genom mamma-kurserna kunde de studera och bo tillsammans med sitt barn och andra kvinnor i samma situation.

union, tanzania, field study

Den andra organisationen var Help-to-Help Foundation som ger stipendium för universitetsstudier till ambitiösa men ofta fattiga studenter i Tanzania. De bidrar även med kontakt till arbetslivet. Dessa två organisationer gynnar inte bara kvinnors fortsatta utbildning. De erbjuder även ett nytt nätverk med personer i samma situation.

Enligt mig bidrar självhjälp till mer än bara pengar…

Efter att ha undersökt utvecklingen av drygt 70 år av modernt bistånd så kom jag fram till slutsatsen att självhjälp verkar vara ett fungerande och hållbart alternativ. Biståndet måste dock vara kontextbaserat. Det vill säga anpassat till sina mottagare, deras situation och åsikter. Självhjälp ger biståndsmottagarna verktygen att själva förbättra sin ekonomiska och sociala situation. Många kände att de hade fått ett ökat anseende, bättre självkänsla och en ljusare framtid. Därför går det utanför idén om enbart utbildning för utveckling. De får även andra viktiga verktyg för att förbättra sin situation såsom gemenskap, nätverk och insikt i arbetsliv och entreprenörskap.

Enligt mig bidrar självhjälp till mer än bara pengar. Det förändrar människors liv på riktigt.”

/Frida Lind

union, field study, st, tanzania

Ta chansen att få upp till 10 000 kr. Sök STs internationella stipendium här >>

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s