Utredare i staten – vad gör en statstjänsteman?

09/10/2015 — Lämna en kommentar

Jenny ErikssonJenny Eriksson, 32 år, arbetar på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Hon jobbar på huvudkontoret i Katrineholm men är tillfälligt placerad i Stockholm. Med en politisk magisterexamen och tidigare jobb på två olika arbetslöshetskassor i ryggen jobbar hon nu som utredare.

Vad ingår i din roll som statstjänsteman?

Jag arbetar som utredare på myndighetens granskningsenhet. I huvudsak arbetar jag med tillsynen gentemot arbetslöshetskassorna. Vi arbetar i uppdragsform, både i längre uppdrag som spänner över hela verksamhetsåret och med kortare insatser.

Vad har du för användning av din utbildning i tjänsten?

Jag har stor användning av uppsatsskrivandet som i hög grad påminner om de rapporter vi skriver. Jag har också nytta av vanan att läsa en stor mängd studielitteratur och relativt snabbt processa denna. Att läsa och analysera text är en stor del av min vardag som utredare på IAF.

Förutom formella krav, vilka personliga erfarenheter och egenskaper är viktiga i din tjänst?

Det främsta formella kravet är en akademisk examen. Tidigare arbetslivserfarenhet inom arbetslöshets- eller socialförsäkringsområdet (exempelvis på a-kassa, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan) är meriterande. Tidigare arbete som kvalificerad utredare eller arbete på annan tillsynsmyndighet är även det meriterande.

Det är viktigt att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift och att vara lyhörd och flexibel gentemot sina kollegor. Och personligen sätter jag stort värde på en positiv attityd.

Vilka råd kan du ge till studenter och nyutexaminerade som vill arbeta inom staten?

Tänk noga igenom ditt val av praktikplats! Jag menar inte att man bara ska tänka strategiskt, det ska såklart också vara roligt, men för många statsvetare är praktikplatsen vägen in på arbetsmarknaden.

Vad händer om du blir arbetslös? Och hur får du ekonomin att gå ihop om du ofrivilligt har mist jobbet?

Då finns arbetslöshetsförsäkringen. Den växte fram på 1800-talet i samband med fackliga hjälpkassor. De som administrerar och delar ut arbetslöshetsförsäkringen är a-kassorna. Och många av dem har kopplingar till fackförbund. Men exempelvis STs A-kassa är idag helt skild från fackförbundet.

A-kassornas arbete regleras i lagen, i deras egna stadgar men även av en egen tillsyningsmyndighet – Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). IAF har ett uppdrag från regeringen och riksdagen att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Där i ingår även tillsyn över Arbetsförmedlingens uppdrag som påverkar de arbetssökandes arbetslöshetsersättning. Målet är alltså att vi inte ska behöva försäkringen mer än nödvändigt, utan att vi ska hitta ett nytt jobb.

Varför är du medlem i ST?

Jag vill vara med i ett fackförbund där fokus ligger på den gemensamma arbetsplatsen och där medlemskapet inte baseras på individens utbildningsbakgrund. Då är ST det givna valet.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s