Fairtrade, miljö och facklig organisering

14/10/2015 — Lämna en kommentar

Den 15 oktober är det dags för Fairtrade Challange, en av våra favoritdagar på året då vi tar en Fairtrade-fika! För många av oss är varje dag en fairtrade-dag. Sverige är ett av länderna där konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter ökade som mest under 2014.

Fairtrade-kontor-1_webb2_matt

Johannes Hartvigson, Fairtrade Sverige, ser ett allt större intresse för Fairtrade hos både företag och konsumenter. Hartvigson menar att engagemanget hänger ihop med att fler inser att det finns ett samband mellan fattigdomsbekämpning och klimatförändringar.

Ett enkelt sätt att göra skillnad

Att vårt konsumtionsbeteende får konsekvenser för miljön lokalt såväl som globalt är ingen nyhet. Klimatförändringarna för med sig nya utmaningar och Hartvigson understryker dess negativa effekter för de odlare och anställda som Fairtrade arbetar med.

”Frågan har blivit mer aktuell och framförallt tror jag att folk har blivit mer medvetna, man har fått en ökad förståelse för vikten att de varor som vi köper ska vara producerade med hänsyn till både människa och miljö. Att välja Fairtrade är ett enkelt sätt att göra skillnad, genom de val vi gör när vi handlar kan vi alla vara med och bidra till en mer rättvis världshandel.”

Fairtrade-kontor-3-webb_2_matt

Certifikat för hållbar produktion

Ett sätt att motarbeta klimatförändringarna enligt Fairtrade är att ge odlare möjligheter till att investera i åtgärder för att skydda sin närmiljö och hantera konsekvenser av klimatförändringar. Åtgärder som i sin tur gör att de kan minska sin egen klimatpåverkan.

När odlare blir Fairtrade-certifierade ges en garanterad minimi-ersättning som täcker kostnaderna för en hållbar produktion tillsammans med en premie som underlättar att ställa om till ekologisk produktion.
”Vi hoppas fortsätta växa framöver för att fler ska få ta del av de fördelar som Fairtrade för med sig. En utmaning som många brottas med idag är ju det förändrade klimatet och den påverkan som det har. När det gäller flera av de produkter som Fairtrade jobbar med som kaffe, kakao och te så är det också produkter som påverkats allra mest av klimatförändringarna. Det kan innebära att tillgången på de här produkterna hotas på sikt, men framförallt att miljontals människors uppehälle hotas. Det är både en utmaning för oss, men också ett kvitto på att Fairtrade verkligen behövs.”

Facklig organisering nödvändig för bättre arbets- och levnadsvillkor

Fairtrade arbetar aktivt för att förbättra arbetsvillkoren för sina certifierade odlare och anställda. En fråga de driver just nu är införandet av levnadslöner på grund av att de lagstadgade minimi-löner i många länder inte räcker till försörjningen.
En avgörande del för att skapa förbättrade arbetsvillkor är att odlare och anställda har möjlighet och rätten att organisera sig. Genom facklig organisering går det att ställa krav på bättre löner och andra anställningsvillkor. Dessvärre finns det generellt ett motstånd mot fackliga organisationer i många av de länder där Fairtrade är aktiva. Där fyller Fairtrade en viktig funktion då man genom kriterierna ger lokala fackföreningar möjlighet att komma in på plantage. Facklig organisering är helt nödvändig för att arbetstagare själva ska kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Så när du som konsument väljer att köpa Fairtrade så bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor och ökad trygghet. Vill du engagera dig i Fairtrade så kan du själv anordna aktiviteter, gå deras ambassadörsutbildning eller anordna en Fairtrade-fika, läs mer här.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s