Britta tycker till – visstidsanställningar inom staten

04/11/2015 — Lämna en kommentar

Brittalejon_bloggformat
En fjärdedel inom staten har en färdig utbildning men jobbar trots det år efter år i projekt eller som vikarie. Vår förbundsordförande Britta Lejon berättar om hur Fackförbundet ST ser på problematiken i arbetsgivares hantering av visstidsanställningar och vad du som student kan tänka på när du är på väg ut i arbetslivet.

Var står Fackförbundet ST i frågan om visstidsanställningar?

Många unga vuxna börjar ju sitt arbetsliv med att ha en tillfällig anställning som sommarjobb eller extrajobb. Det är ett bra sätt att skaffa sig arbetserfarenhet. Men inom staten finns det också många, en fjärdedel, som har en färdig utbildning och som år efter år får jobba i projekt eller som vikarie och inte får en fast anställning. De vet inte hur länge de kommer ha ett jobb och en inkomst. Det gör att de inte kan planera sitt liv. ST vill inte ha visstidsanställningar för permanenta arbetsuppgifter.

Vad gör ST för att motverka ”missbruket” av visstidsanställningar?

Först och främst är vi på arbetsgivarna när de utformar avtal. Vi vill se fasta tjänster för arbetsuppgifter som är varaktiga. Om vi upptäcker medlemmar som har haft visstidsanställningar länge så hjälper vi dem att förhandla med sin arbetsgivare om en fast tjänst.

Vi försöker också förändra lagstiftningen så att det inte ska gå och vara visstidsanställd år efter år. För att göra det arbetar vi med utredningar där vi lyfter fram förekomsten och problemen med visstidsanställningar. Vi träffar också politiker för att berätta om STs syn på anställningar och berättar om våra förslag för att det ska bli bättre.

Har du några tips till studenter som är på väg ut i arbetslivet?

Att få sitt första riktiga jobb är stort och det är inte lätt att börja med att ställa krav. Jag tycker att en bra försäkring är att vara studerandemedlem i något fackförbund. Då kan du ringa dessa och få råd och stöd inför första jobbet. Har du möjlighet ska du välja en tillsvidareanställning, det är det som vi kallar fast anställning i vardagsspråk. Det ökar din trygghet.

Relaterad artikel: Publikt: Lagförslag om visstidsjobb till lagrådet

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s