Att vara doktorand – Johan Morrill

17/11/2015 — Lämna en kommentar

johan_m
Antalet doktorander i Sverige har ökat med nästan 50 % de senaste tjugo åren. I Sverige finns närmare 19 000 doktorander. En av dessa är Johan Morrill. Han har sen tidigare en kandidat- och magisterexamen i molekylärbiologi och har nu gått vidare till en doktorandtjänst i biokemi på Lunds universitet.

Vad var det som lockade dig till att söka doktorandtjänst?

Det främsta skälet är möjligheten att fördjupa mig inom ett forskningsämne jag tycker är intressant. Sen får jag arbeta självständigt och samarbeta med andra, och även planera min egen tid i hög grad. Det var några faktorer som också påverkade mitt val. De framtida karriärmöjligheterna lockar också då många avancerade jobb i mitt fält kräver att man har en doktorsexamen.

Vad är roligt med livet som doktorand och vilka utmaningar finns det?

Det roligaste är möjligheten att få arbeta med ett intressant ämne och planera mycket själv. Det är såklart också svårt eftersom man ofta måste lära sig metoder och teori själv genom att läsa artiklar och ha mycket bakgrundskunskap. Men i det ligger också det roliga och utmanande. Ibland kan det vara mycket att göra men jag kan kompensera för det så att jag behåller en normal arbetstid. Det kan dock variera beroende på forskningsämne, handledare med mera, så det är bra att veta sina rättigheter som doktorand.

Hur lång tid har du kvar på din doktorandtjänst och vad vill du göra efter att du har disputerat?

Jag har varit doktorand i lite mer än två år så jag har ungefär halva tiden kvar. Efter att jag har disputerat vill jag gärna arbeta med biokemisk metodik, forskning och utveckling. Gärna i privat sektor men kanske även i akademin. Jag kan även tänka mig att arbeta med akademins fackliga frågor eller liknande.

Vilka tips skulle du ge en person som ska påbörja sin doktorandtjänst?

Välj ett forskningsämne du tycker är intressant. Kolla upp saker i förväg, både vilka arbetsvillkor och rättigheter du har som doktorand men också vilket rykte och arbetssätt din framtida handledare kommer ha. Fråga andra doktorander i gruppen hur de upplever att jobba där.

Varför är det bra för doktorander att vara med i ett fackförbund?

En gemensam röst är starkare än många enskilda röster. Ett fackförbund kan påverka arbetsgivaren mycket mer än en enskild anställd, och ju fler medlemmar desto starkare röst. Dessutom kan du få mycket stöd och hjälp med t.ex. karriärrådgivning och försäkringar. Dessutom har du inkomstförsäkringen genom ditt medlemskap.

Varför valde du som doktorand Fackförbundet ST?

ST delar många av de värderingar jag har personligen. Dessutom gillar jag att ST representerar alla anställda på universitetet, inte bara akademiker.

Vilken facklig fråga anser du är viktigast?

Tryggare anställningsvillkor inom akademin, att få stopp på missbruket av tidsbegränsade anställningar för unga forskare.

Relaterad information: Är du doktorand och nyfiken på vårt medlemskap för doktorander?

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s