Fuglesangs råd: Var inte rädd för att söka en forskarutbildning

25/11/2015 — Lämna en kommentar

fuglesang_blogg

Den 9 december 2006 fick Sverige sin första astronaut i rymden. Christer Fuglesang startade sin rymdkarriär med att läsa fysik på Kungliga Tekniska Högskolan. Idag bedriver han forskning på KTH och jobbar parallellt på Rymdstyrelsen med att främja intresset för naturvetenskap och rymdverksamhet.

Hur fick du ditt intresse för fysik och rymden?

Jag har alltid varit fascinerad och intresserad av rymden. Jag tyckte alltid matte var roligt och så småningom inkorporerade det fysik också. Det jag tycker är spännande med partikelfysik är att försöka förstå det mest grundläggande i naturen.

Hur ser ditt jobb som adjungerad professor och ditt arbete på Rymdstyrelsen ut?

På Rymdstyrelsen arbetar jag med utåtriktad verksamhet. Det är mycket skolbesök, ungefär en veckas skolturné per termin. Men också andra föredrag och möten med såväl studenter som akademi, näringsliv och politiker. Mitt jobb på KTH som adjungerande professor innehåller forskning, undervisning och ansvar för masterprogrammet i flyg- och rymdteknik. Jag är även föreståndare för KTH Rymdcenter som vi startade förra året.

Vad finns det för utmaningar i ditt arbete?

Massor! Att hinna med allt, till exempel intervjuer och förfrågningar från media. Det tar en massa tid. Att övertyga folk på alla nivåer om nyttan med rymdverksamheten och framförallt att också belysa att bemannad rymdfart är något som vi även i Sverige bör stödja starkt.

Vilka utvecklingsmöjligheter anser du att det finns inom universitet och högskola och andra statliga arbetsplatser?

Först och främst måste byråkratin minska! Men annars är det mycket stimulerande att jobba där. Jag får träffa både entusiastiska studenter och duktiga forskare. Man utvecklar sig själv liksom man hjälper andra att komma framåt.

Vad vill du ge för råd till nuvarande studenter som är intresserade av en karriär inom universitet och högskola/rymdforskning?

Var inte rädd för att söka en forskarutbildning! Det är mycket utvecklande och stimulerande. Men du måste vara intresserad och brinna för området du söker dig till. Du behöver inta ha de allra bästa betygen… men ganska bra.”

Hur ser vägen ut till att bli astronaut?

Den träning som en astronaut får är både dyr och lång. Det tar flera år att organisera en rymdfärd och hundratals människor är involverade i att förbereda astronauterna och rymdfarkosten. European Space Agency (Esa) är idag det enda organ i Europa som rekryterar astronauter. Det finns ingen utbildning eller skola. Rymdstyrelsen rekommenderar högre utbildning inom teknik eller naturvetenskap som en bra grund. Men är du intresserad har de här sammanställt en lista på utbildningar med koppling till rymden.

Att ha erfarenhet som stridspilot eller flygingenjör kan vara meriterande. Men idag har astronauter väldigt varierande bakgrund. Allt från forskare inom naturvetenskap till läkare eller veterinär.

Hur fungerar uttagningen?

Det första steget sker online på www.esa.int/astronautselection. Därefter ska sökande visa upp ett läkarintyg. Läkarundersökningen måste utföras av en flygmedicinsk undersökningsläkare som är certifierad av sin nationella flygmedicinska myndighet. Efter det kommer två faser av psykologisk utvärdering, en medicinsk utvärdering och en formell intervju. Därefter startar träningen. Alla astronauter är olika med olika förkunskaper, vilket också innebär att alla får olika träning.

Om Rymdstyrelsen och International Space Station (ISS)

Rymdstyrelsen är en myndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för all statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige. Både vad det gäller forskning och utveckling. Myndigheten är också kontaktorganisation för internationellt rymdsamarbete.

International Space Station (ISS) är en internationell rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder. Sedan 2009 har stationen normalt varit bemannad av minst sex personer åt gången.

Relaterad information:

http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Astronauter/Hur-blir-man-Astronaut/
http://www.snsb.se/sv/Mediebank/Utbildningar/Utbildningar-for-rymdintresserade/
http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Astronauts/How_to_become_an_astronaut
http://www.esa.int/swe/ESA_in_your_country/Sweden/ESA_rekryterar_nya_europeiska_astronauter
http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Astronauts/How_to_become_an_astronaut
https://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_rymdstationen

Läs mer

”Vi kom in över Europa nattetid och såg ljus från massa städer och uppemot norr, mot Sverige, var hela horisonten täckt av norrsken.”

http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Astronauter/Christer-Fuglesang/Nyhetsbrev-STS-116/

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s