Vad gör en statstjänsteman?

18/01/2016 — Lämna en kommentar

nelly_1

Nelly Aroka är 29 år och tidigare student vid Stockholm universitet där hon har en masterexamen i naturgeografi och kvartärgeologi. Nu arbetar hon som statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Uppsala. Ett varierande uppdrag där det är fördelaktigt om man trivs i naturen och har en nyfiken och öppen personlighet.

Myndigheten SGU främjar användningen av geologisk information i samhällsplanering och handlägger ärenden som rör utvinning av mineraler. Dessutom ansvarar SGU för att vi uppnår Sveriges nationella miljökvalitetsmål att hålla grundvatten av god kvalitet.

Vad innebär ditt jobb?

Jag är statsgeolog men jobbar mycket med kommunikation. Vilka uppgifter man har som statsgeolog varierar på de olika avdelningarna inom myndigheten men i regel förekommer arbete i fält; undersökning, kartering och provtagning av jord, berg och vatten följt av labb- och kontorsarbete. Man tar fram geologiska data och produkter för samhället.

Vad har du för användning av din utbildning i tjänsten?

Min utbildning har varit väldigt viktig för mitt arbete. Geovetenskaplig kunskap, arbete enligt vetenskapliga metoder, rapportskrivning och presentationer är grundbulten i mitt arbete på Sveriges geologiska undersökning.

Förutom formella krav, vilka personliga erfarenheter och egenskaper är viktiga i din tjänst?

Det är viktigt att vara nyfiken, öppen och ha ett trevligt bemötande, det är också en fördel om man trivs med att arbeta i naturen.

Vilka råd kan du ge till studenter och nyutexaminerade som vill arbeta på din arbetsplats?

Försök att få kontakter inom SGU innan avslutade studier. Gå på mässor, försök att få en praktikplats, jobba som extrageolog eller skriv examensarbete på SGU. Följ SGUs nyhetsbrev och håll dig uppdaterad på lediga tjänster på sidan på www.sgu.se

Varför är du medlem i ST?

ST var den fackorganisationen på min arbetsplats som var mest ivrig att få med nya medlemmar. Det hände aktiviteter kring ST och medlemmarna var jättetrevliga.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s