Är du intresserad av en karriär i EU?

28/01/2016 — Lämna en kommentar

EU_webb
Petra Göransson på Universitets- och högskolerådet (UHR) arbetar aktivt för att informera studenter om möjligheterna till praktik och arbete inom EU. För många kan en karriär inom EU låta avlägset men verkligheten är att det finns stort behov av olika sorters utbildning och kompetens.

Hur ser intresset av en karriär inom EU ut bland studenter?

Det är tyvärr fortfarande rätt låg kännedom om möjligheten att arbeta inom EU:s institutioner. Föreställningar som florerar är att man måste vara statstjänsteman eller politiker. Andra föreställningar är att kunskaper i franska är ett krav. När UHR varit ute och berättat på seminarier och mässor brukar intresset hos de som hört oss öka. Men som sagt generellt litet intresse byggt på okunskap.

Vad kan man tänka på om man är nyutexaminerad och intresserad av en internationell karriär?

Att söka till EU:s institutioner går alldeles utmärkt utan erfarenhet. De har som krav att man har en ”bachelor”, dvs. fil.kand. Inget annat. Men det är alltid bra att försöka koppla de erfarenheter man har skaffat sig genom extrajobb, praktiker, ideellt arbete m.m. till de krav som olika internationella aktörer sätter upp som kompetenser.

EU såväl som FN har ett antal kompetenser de vill ha hos sina framtida medarbetare. Det är viktigt att du motiverar vad DU kan bidra med i din ansökan. Det vill säga, varför de ska välja just DIG bland tusentals ansökningar.

Finns det några felaktiga uppfattningar som studenter har om karriärmöjligheterna inom EU?

Det finns som jag sa ovan en hel del föreställningar som är felaktiga. Att man måste kunna franska redan innan man söker, att man måste vara jurist ekonom eller statsvetare. Att uttagningsproven är omöjliga att ta sig igenom. Allt detta är fel. Uttagningsproven är svåra på grund av tidspress men det löser man genom att förbereda sig noga.

UHR erbjuder stöd och träning inför uttagningsprov. Det krävs bara två språk för att söka. Ett ska vara modersmål, och ett av EU:s 24 officiella språk. Det andra ska vara tyska, franska eller engelska. När du fått jobb kommer du erbjudas språkundervisning på arbetstid.

EU behöver alla utbildningsinriktningar. Gärna civilingenjörer, miljövetare, veterinärer, lantbruksutbildade etc. för att täcka alla de sakområden som lagstiftas inom och där kunskap behövs.

Vilka tips vill du ge studenter som är intresserad av en framtida karriär inom EU?

Har du fortfarande möjlighet att bygga din utbildning så försök ta en kurs som är på tvärs med din övriga utbildning för att skapa en intressant profil. Är du statsvetare ta en sak specifik kurs. Är du tekniker, läs en kurs i ekonomi eller statsvetenskap. Har du möjlighet så gör en praktik utomlands, ta en termin i studierna på universitet utomlands.

Är det specifikt EU du är intresserad av sökt till College of Europé i Brugge. Du kan då söka stipendiemedel från Svenska Institutet. Att ha utlandserfarenhet oavsett är bra för då vet du ju hur du fungerar i en annan kultur och hur det är att arbeta på annat språk med mera.

Vilka tips vill du ge till yrkesverksamma som är intresserade av en framtida karriär inom EU?

Oavsett du har en examen eller inte börja med att skapa ett EPSO konto på EU careers hemsida. Där kan du ansöka till de olika uttagningsproven.

vår hemsida finns det information och övningsmaterial som är bra om du vill förbereda dig och läsa på.

Om du har frågor mejla oss gärna på: concours@uhr.se

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s