Vad gör en statstjänsteman?

10/02/2016 — Lämna en kommentar

Som student har du säkerligen sökt kurser på antagning.se och kanske även kollat in studera.nu och utbyten.se? Samtliga webbplatser styrs av Universitets- och högskolerådet, UHR. Ida Lind har Politices kandidatexamen med inriktning utvecklingsstudier och jobbar idag som antagningshandläggare på UHR.

IMG_0024--Ida-Lind_blo

Tjänsten på Universitets- och högskolerådet är Idas första tillsvidaretjänst på heltid. Innan jobbade hon i den ideella sektorn med samordning, utbildning och information. UHR har uppdraget att ge stöd och information till alla som vill läsa på högskolan. De samordnar även antagningen till 37 lärosäten, erbjuder möjligheter till internationellt utbyte och bedömer utländska utbildningar för dem som har studerat i ett annat land.

Vad har du för tjänst och vad innebär ditt jobb?

Jag är antagningshandläggare vilket innebär att jag jobbar med alla som söker studier vid svenska universitet och högskolor. Bland annat så handlägger jag utbildningsmeriter, framför allt från Afrika och Mellanöstern, och ger support till sökande och studievägledare angående regelverket och våra bedömningar.

Vad har du för användning av din utbildning i tjänsten?

Jag tror jag har en allmän användning av min utbildning men det är svårt att sätta fingret på något konkret.

Kunskaperna i förvaltningsrätt sitter ju aldrig fel. Spontant tänker jag att jag har mer användning av mina uppdrag som anställd, volontär och styrelseledamot inom den ideella sektorn.

Förutom formella krav, vilka personliga erfarenheter och egenskaper är viktiga i din tjänst?

Det är viktigt med en förmåga att kunna hantera ett stort regelverk och det är bra med ett kritiskt öga. Det är också viktigt med engagemang, initiativtagande och en stor dos tålamod. Både med upprörda sökande och även med en ibland trögrörlig byråkrati.

Vilka råd kan du ge till studenter och nyutexaminerade som vill arbeta på din arbetsplats?

Efter att ha varit med i en del rekryteringsprocesser så skulle jag vilja trycka på två saker som kanske låter självklara.

Håll ditt personliga brev kortfattat och relevant samt besvara ärligt frågan om varför du vill jobba på den här arbetsplatsen. Ett genuint intresse lyser igenom!

Varför är du medlem i ST?

Jag skulle kunna svara enkelt att det beror på att mina nära arbetskamrater är medlemmar och att de gjorde valet ganska lätt. Men det finns förstås en annan aspekt av det hela och det är framför allt att jag gillar idén om att alla får vara med på arbetsplatsen, oavsett bakgrund och arbetsuppgifter.

Dessutom är det självklart för mig att vara med i ett fackförbund som står för humanism och solidaritet – vilket ST gör tydligt i sina stadgar.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s