Vikten av internationellt fackligt arbete

11/02/2016 — Lämna en kommentar

jordglob_studentblogg
Under mitt år som vikarierande internationell samordnare på ST har jag bland annat besökt Togo, Burkina Faso, Ukraina och Botswana för att träffa andra fackligt engagerade. Det som blir tydligt vid sådana här resor är hur vissa frågor, exempelvis klimatfrågor och kvinnors möjligheter att nå ledarpositioner, är en gemensam utmaning för fackföreningsrörelsen i stora delar av världen.

Globalt sett jobbar facket därför inte bara med renodlade fackliga frågor, utan utbildar även medlemmar och förtroendevalda i ämnen som ledarskap, demokrati och jämställda löner. Genom att stärka facket i världen, förbättras därmed inte bara arbetsvillkor och levnadsstandard genom höjda löner, utan även samhället i ett mycket bredare perspektiv.

Kort sagt finns det en tydlig koppling mellan fackliga rättigheter och sociala frågor. För ST är det viktigt att lyfta detta och sprida ett engagemang bland våra medlemmar. Ett sätt för oss att göra det är genom vårt internationella stipendium.

Vem kan söka STs internationella stipendium?

Varje termin delar vi ut upp till 10,000 kronor till en eller flera stipendiater. Ska du nu under vårterminen genomföra en fältstudie knuten till din kandidat- eller masteruppsats? Då är du välkommen att söka stipendiet senast den 1 mars.

Stipendiaterna väljs utifrån kvalitets- och genomförbarhetskriterier samt ämnets relevans. För att du ska kvalificera dig som sökande vill vi att du skriver din uppsats om ett ämne som berör demokrati, hållbarhet, sociala rörelser, fackligt arbete eller mänskliga rättigheter.

Du kan hämta inspiration från STs internationella projekt här.

Hur söker jag stipendium?

Allt du behöver veta för din ansökan hittar du här. Du kan skicka din ansökan till anna.lindman@st.org eller posta den till Fackförbundet ST, Box 5308, 102 47 Stockholm. Märk kuvertet ”Internationellt stipendium”.

Har du frågor kontakta oss gärna via e-post på student@st.org.

Möjligheter för ytterligare stipendium

Genom att söka det internationella stipendiet ges du även möjlighet till ytterligare pengar från Stiftelsen TCOs internationella stipendiefond till statsminister Olof Palmes minne.

STs stipendium går jättebra att kombinera med andra stipendier, exempelvis Sidas Minor Field Studies stipendium.

/Anna Lindman
Internationell samordnare på Fackförbundet ST

Relaterad information:
ST-bloggen – Anna Lindman
ST-bloggen – Internationellt

 

 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s