Komplex process för hållbarhetscertifiering i Indonesien

18/02/2016 — Lämna en kommentar

Matilda-Markne-3_BL

Under hösten 2015 fick Matilda Markne STs internationella stipendium. Hennes resa gick till Indonesien för att studera problem och hinder som småskaliga palmoljeproducenter i Indonesien möter under processen att miljöcertifiera sin produktion.

Jag fick direktkontakt med mitt uppsatsämne direkt vid ankomsten till Jakarta i sena oktober 2015. Alla flyg till Pekanbaru var inställda i minst en vecka framöver, och orsaken var att flygplanen inte kunde landa på grund av röken från bränder som drabbat Sumatra och Kalimantan de senaste tre månaderna.

En turbulent start på fältstudien

Många som jag talade med menade att bränderna orsakats av illegal skogsavverkning för att frigöra land till bland annat oljepalmsplantage. Jag tvingades tänka om och skapa en plan B. Därefter fick jag hjälp att omboka mitt flyg till en närliggande stad, delade en biltransport under tio timmar på smala och vältrafikerade vägar med fyra pratglada indonesiskor, och nådde till sist mitt mål mer än ett dygn senare än planerad ankomst.

Denna något kaotiska inledning på min resa sammanfattar mycket av mina intryck av Indonesien. Det vill säga att planer ofta kan komma att ändras en eller två gånger, men att situationen ofta löser sig på grund av idérikedomen hos vänliga främlingar.

Väl på plats genomförde jag mina fältstudier i två byar, där jag intervjuade småskaliga oljepalmsodlare om deras upplevelser av att bli certifierade av hållbarhetsmärkningen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Jag fick möjligheten att besöka vissa bönders odlingar, där jag bland annat fick bevittna skörd och beskärning av oljepalmerna.

Hållbarhetscertifikat skapar stolthet

Något som var utmärkande var att alla jordbrukare som jag talade med är väldigt stolta över att vara några av de första självständiga småbrukarna i Indonesien att bli hållbarhetscertifierade, även om vägen till certifieringen är kantad av vissa utmaningar.

Att certifiera sig enligt RSPO ställer nya krav på småskaliga jordbrukare: bland annat måste de förändra många jordbrukspraktiker såsom skörd, beskärning, hur de applicerar gödningsmedel och bekämpningsmedel.

Det ställer också nya krav på att jordbrukarna ska föra dokumentation över de aktioner de gör på sina oljepalmsodlingar, krav på att koordinera vissa praktiker med andra jordbrukare, och att organisera jordbrukarna i föreningar eller jordbruksgrupper.

Nya krav skapar problematisk certifieringsprocess

Mina resultat visar att de nya kraven på förändrade jordbrukspraktiker, ökad dokumentation, och ny organisation gör det svårt för självständiga småbrukare att certifiera sig av RSPO.

Min förhoppning är att denna kunskap kan öka förståelsen för certifiering av självständiga oljepalmssmåbrukare, och därmed kunna göra certifieringen mer inkluderande i framtiden.

Stipendiet gav mig nya perspektiv

Jag är enormt tacksam att jag fick stipendiet från ST-student som gjorde denna resa möjlig för mig. De två månader som jag genomförde mina fältstudier i Indonesien har varit väldigt givande både på ett akademiskt och på ett personligt plan.

Jag har fått insikter i komplexiteten i hållbarhetscertifieringar, och en inblick i en annorlunda vardag och personer som brottas med andra tankar och problem. Jag har fått möta personer med en stor omsorg för lokala ekosystem och för globala miljöproblem, som har en överväldigande drivkraft att bidra till en hållbar palmoljeproduktion.

/Matilda Markne

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s