Stress i studentlivet

24/02/2016 — 1 kommentar

iStock_000077442377_XXXLargeblogg
Livspusslet för studenter orsakar ofta psykiska stressymptom skapat av höga krav samt oro för ekonomi och boende. Eliza Cedervall, sjuksköterska vid Studenthälsan på Stockholms Universitet, berättar om hennes erfarenhet från möten med studenter.

Enligt Eliza finns det flera olika orsaker till varför studenter känner stress under studietiden. Många har höga krav på sig själv när det gäller studier och övriga prestationer i livet.

Även ekonomin är en stressframkallande kategori, då studiemedlet ofta inte räcker till och många studenter måste arbeta vid sidan av studierna för att få ekonomin att gå ihop.

Oro för boendet

Studenters bostadssituation är ofta komplicerad. Många är nyinflyttade i städer som lider av långa kötider till studentbostäderna. Detta i kombination med att de aldrig studerat på högskola eller universitet tidigare vilket kan skapa många funderingar.

Vanliga tankar kan handla om; kommer jag att klara mina studier? Är jag tillräckligt bra? Hur ska jag få livspusslet att gå ihop? Hur ska jag hinna med allt? Har jag valt rätt utbildning? Är det detta jag vill läsa?

En del studenter har även familj och barn och att kombinera detta med studier skapar ett livspussel som inte alltid känns så enkelt.

Stress och konsekvens

Studenthälsan i Stockholm träffar en bråkdel av de ca 75 000 studenter som studerar vid Stockholms universitet och andra högskolor, vilket betyder att det är svårt att dra några förhastade slutsatser om konsekvenserna av studenters stressnivåer. Men de studenter som söker hit och som känner sig stressade erbjuds samtal hos psykolog eller sjuksköterska.

Genom dessa samtal får de råd och tips om hur de kan komma tillrätta med sin upplevda stress. Stressen som studenterna upplever kan ge fysiska symtom som exempelvis svårt att sova, ont i magen och huvudvärk.

Konstant press skapar psykiska men

De psykiska symtomen kan handla om sviktande självkänsla, nedstämdhet eller olycklighetskänsla. Man kanske har tidigare erfarenhet av utanförskap och mobbing. Att läsa på universitet och högskola ställer helt andra krav på studenterna som t.ex. större eget ansvar att lägga upp sina studier, själv söka rätt på litteratur.

Högskolestudier kan även innebära att man endast har föreläsningar ett par tillfällen i veckan och resten är egen studietid.

Att vara student innebär ofta en känsla av att ”aldrig vara ledig”, man kan alltid läsa mer, förbereda sig mer, använda kvällar, helger och nätter till att studera.

Troligtvis är det många fler studenter som känner sig stressade över sina studier men inte av den grad att de behöver ta kontakt med Studenthälsan. Studenterna, dvs. unga vuxna är en stark resursgrupp och de allra flesta mår bra och klarar studierna.

Organiserade studier och struktur – vägen framåt

Vilka förändringar kan göras för att förhindra eller minska på stressen? Eliza tipsar studenter att planera och organisera sina studier.

Fundera exempelvis över:

  • Hur mycket tid varje dag kan jag eller ska jag lägga på mina studier?
  • När på dagen är det bäst för mig att komma igång?
  • När läser och skriver jag bäst?
  • Var är min bästa studieplats?

Att ha hemmet som sin studieplats kan innebära att det finns för många distraktioner och det är lätt att passa på att göra andra saker. Att organisera självstudierna så att man pluggar tillsammans med andra, t.ex. på ett bibliotek, kan också vara en god hjälp.

Skyddsmekanismerna mot stress handlar mycket om egenvården. Regelbundna mat och sovvanor. Motion, fysisk aktivitet är också en viktig skyddsmekanism och forskningen visar ju att stillasittandet kan innebära hälsorisker.

Ett annat tips är att stänga av mobilen och inte göra dig tillgänglig via sociala medier när du sitter och pluggar. Det är viktigt att se studierna som ett arbete som vanligtvis är 40 timmar i veckan. Utöver den tiden ska du unna dig avkoppling och tänka på att ha en ”av och på knapp” för när du ska studera och när du ska vara ledig.

/Eliza Cederwall

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Appar och metoder som får dig att sluta prokrastinera « Fackförbundet ST - augusti 31, 2016

    […] Relaterad artikel: Stress i studentlivet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s