Konsten att lyfta fram sin kompetens

04/03/2016 — Lämna en kommentar

stb_BL

Nu är det snart examenstider för många  studenter vilket innebär att det är dags att söka jobb. En av Sveriges få certifierade rekryterare, Nils Hallén, berättar om trender inom rekrytering och vad du som student bör tänka på vid intervjutillfället och när du skriver CV.

Många studenter har inte tidigare arbetslivserfarenhet när de ska söka jobb efter studierna, vad kan de tänka på?

Den enklaste vägen är givetvis att söka jobb där det inte krävs så mycket arbetslivserfarenhet. Många arbetsgivare vill ändå se vad du har lyckats åstadkomma, och inte enbart att du är duktig på att kunna ta in kunskap.

Du kan försöka få fram vad du har gjort utifrån din erfarenhet. Exempelvis genom att lyfta fram hur du har arbetat vid eventuella examensarbeten eller andra situationer i studierna där du har åstadkommit resultat. Du kan också berätta om sidoaktiviteter och engagemang utanför studierna.

Så ideellt engagemang kan vara relevant?

Det är många arbetsgivare som ser det som relevant, inte minst om de träffar kandidater som inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Återigen handlar det om att lyfta fram vad man har lärt sig av det ideella arbetet, och hur dessa lärdomar och erfarenheter kan översättas till nytta för den framtida arbetsgivaren.

Hur kan man lyfta vikten av sin utbildning, utan att ”räkna upp kurser”, i ansökningsprocessen?

Många arbetsgivare är intresserade av varför du har valt den utbildning du har genomgått, och vad du själv tycker att du har lärt dig av den.

Istället för att beskriva vilka kurser du har gått igenom, kan du då beskriva dina egna lärdomar från utbildningen och hur dessa lärdomar kan användas praktiskt i arbetslivet.

Vilken betydelse har dubbelexamina vid rekrytering?

Det kan vara en fördel för vissa jobb, men det skiftar säkert mycket från arbetsgivare till arbetsgivare. Det är dock svårt att få en dubbelexamen att ersätta arbetslivserfarenhet.

Det absolut bästa är nog att visa att man både har kunskaper, och
kan omsätta dessa till praktiskt arbete.

Om du saknar arbetslivserfarenhet, kanske du inte bör tänka att det löser sig genom att läsa fler kurser, utan helst kombinera en eventuell dubbelexamen med att försöka få in en fot på en praktik eller extrajobb där du också kan bygga på sin erfarenhet.

Hur ser rekryteringstrenden ut i dagsläget?

Vi blir mer och mer influerade av hur man arbetar med rekrytering i bland annat USA. Där finns en annan tradition vad gäller att framhålla sig själv, där det fokuseras mycket på resultat. Det påverkar både hur man skriver CV och vad som händer på intervjun.

Många CV i dag framhåller vad man konkret har gjort, och framför allt vad man har åstadkommit för resultat.

På intervjusidan börjar traditionella frågor som ”beskriv dig själv som person” och ”berätta om dina styrkor och svagheter” ersättas med mer konkret inriktade frågor.

Intervjuaren följer då en mall där hen utgår ifrån de kompetenser som anses vara viktiga för tjänsten. Om det är viktigt att vara strukturerad, ombeds kandidaten beskriva exempel där hen har arbetat på ett strukturerat sätt.

Det finns olika modeller att följa, såsom CAR (Context-Action-Result), STAR (Situation-Task-Action-Result) och SBR (Situation-Behaviour-Result). I praktiken följer de samma linje; man ber kandidaten beskriva en situation (berätta om en situation där du arbetade strukturerat) och därefter följer intervjuaren upp med att fråga vad kandidaten konkret gjorde och vad resultatet av det agerandet blev.

Bästa sättet att förbereda sig blir då att läsa in sig ordentligt på kravprofilen, där det ska framgå vilka kompetenser arbetsgivaren letar efter. Därefter funderar man ut konkreta exempel på vad man har åstadkommit inom ramen för dessa kompetenser. Där hittar man svaren på frågorna.

/Nils Hallén
Certifierad rekryterare

Nils-Hallén-9

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s