Så lyckas du med din LinkedIn

17/03/2016 — Lämna en kommentar

linked

Anne-Lee Mellström jobbar som karriärcoach på Verto Konsult och är en av coacherna som granskar de CV:n och Linkedin-profiler som STs medlemmar skickar in. Här berättar hon om sina främsta tips och förklarar hur Linkedin kan bidra till din nuvarande, eller framtida, karriär.

Hur kan LinkedIn öka mina chanser att få jobb?

LinkedIn är ett digitalt visitkort där du framförallt presenterar dig själv och din kompetens. Du kan även knyta nya kontakter, nätverka och bygga ditt personliga varumärke. Detta i sig kanske inte ger dig ett konkret jobb, eftersom LinkedIn inte är en jobbsökarsajt som Stepstone eller Monster men chanserna att du skall hitta din drömarbetsgivare ökar genom att du nätverkar på LinkedIn.

Det finns också möjligheter att följa intressanta arbetsgivare och systemet söker också upp de jobbannonser som matchar din kompetens.

Vad har du för tips till den som är ny på LinkedIn?

Gör klart din profil så utförligt som möjligt. Använd de grundläggande rubrikerna som LinkedIn erbjuder, innan du går ut och nätverkar eller letar efter användare som du kan kontakta. Det är bra om din profil har så mycket relevant information som möjligt eftersom de allra flesta går in och stämmer av hur ”intressant” din profil verkar vara innan man ”addar” dig.

Ha gärna ett trevligt porträttfoto där du tittar in i kameran tillsammans med en personlig bakgrundsbild. Det ger ett bra första intryck av profilen.

Värdeladda din headline, yrkestitel, med en eller flera egenskaper. Var inte rädd för att berätta om din expertis också. Det kan exempelvis stå Engagerad arbetsförmedlare med expertis inom xxx eller Erfaren personhandläggare med intresse för sjukförsäkringsfrågor…

Detta förstärker ditt varumärke samtidigt som du är lättare att hitta för rekryterare och arbetsgivare.

Vilka är de vanligaste misstagen personer gör på Linkedin?

Ett av de vanliga misstagen är att man registrerar sig på LinkedIn och gör en halvfärdig profil utan fotografi, skaffar sig 5-6 kontakter och sen slutar vara aktiv. Många tror att man bara behöver LinkedIn när man blir arbetslös men LinkedIn kan hjälpa dig att bibehålla kontakten med kollegor, gamla kursare, ge dig kompetenshöjning, få nyheter och information som hjälper dig att bli bättre i ditt jobb.

Även om du har en anställning idag så behövs, i och med snabba förändringar på marknaden, någon form av plan B och då kan det vara bra att vara proaktiv.

Hur tror du LinkedIn kommer utvecklas?

Jag är övertygad om att fler kommer att upptäcka LinkedIns fördelar och antalet användare ökar hela tiden. Jag kan redan idag märka att fler av den yngre generationen vill ha en professionell profil och vara aktiva i nätverket.

Rekryterare använder redan LinkedIn i stor utsträckning och jag tror även att antalet arbetsgivare som gör det kommer att öka. Många arbetsgivare vill ha snabba och smidiga rekryteringar vilket gör att de går via kontakter som de har på LinkedIn.

Där vill de också digitalt bilda sig en uppfattning om personen innan de ber om ett manuellt CV och ansökningsbrev. Så ja, jag tror det kommer att öka.

Ett tips som jag vill dela med mig av är att Verto hjälper ST att granska medlemmars LinkedInprofiler. Gå in på STs webbplats och klicka dig fram till hur du bifogar din LinkedIn-länk. Efter 5 arbetsdagar så får du en innehållsrik skriftlig återkoppling.

Anne-Lee_Mellström

/Anne-Lee Mellström
Processledare, Ledarskaps- personlig coach, Verto Konsult AB.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s