Att tänka på när du jobbar extra under studietiden

29/04/2016 — Lämna en kommentar

iStock_000045015866_Large__blogg

Det kan vara rörigt när man kombinerar jobb och skola, inte minst vad gäller rättigheter. Här har du några riktlinjer som du kan förhålla dig till, och tips på hur du bör tänka lönemässigt när du får ditt första jobb efter examen.

Vad gäller om jag vill jobba extra under tiden jag studerar?

Många studenter jobbar extra, och sedan 2014 finns det ett speciellt avtal för studenter som arbetar extra inom det statliga avtalsområdet. Avtalet har kommit till för att förbättra förutsättningarna för universitets- och högskolestuderande att parallellt med studierna arbeta i statliga verksamheter.

Möjligheten att kombinera teoretiska studier med praktisk arbetslivserfarenhet bidrar till att underlätta övergången mellan studier och yrkesliv samtidigt som berörda verksamheter tillförs aktuell kunskap.

Genom avtalet kan statliga verksamheter också underlätta framtida rekryteringar av färdigutbildade akademiker.

Enligt avtalet kan en studerande, under maximalt fyra terminer, ha en tidsbegränsad deltidsanställning i statlig verksamhet. Genom detta avtal har förhandlingsparterna kommit överens om en ny tidsbegränsningsgrund s.k. studentmedarbetaranställning.

En studentmedarbetare tillsätts utifrån förtjänst och skicklighet vilket innebär att tidsbegränsningsgrunden bara kan tillämpas när de villkor som gäller för en studentmedarbetaranställning enligt avtalet är uppfyllda.

Har jag rätt att vara ledig från mitt jobb med lön för examen eller tentamen?

Du har inte någon lagstadgad rätt att vara ledig med lön för examen eller tentamen, men frågan kan regleras i kollektivavtal. Inom STs område är det bara Villkorsavtalet som ger dig denna rätt:

Du har rätt enligt detta avtal att vara ledig med bibehållen lön i maximalt fem dagar per kalenderår för examen eller tentamen. Villkorsavtalet säger dock ingenting om den betalda ledigheten även innefattar restid till och från tentamen.

Du har med andra ord inte en direkt rätt till ledighet med lön för restid. STs ståndpunkt är dock att restid ska räknas in. Tala därför med ditt lokala ST-ombud om detta, om det råder oklarheter på din arbetsplats.

Jag har precis fått mitt första jobb efter studierna. Vilken ingångslön kan jag begära?

Inom det statliga området är det (i de allra flesta fall) individuell lönesättning som gäller. Det finns alltså inte några satta ingångslöner. Med individuell lönesättning avses att man löneförhandlar för varje individ och att hänsyn tas till bland annat arbetets svårighetsgrad.

Lönen kan alltså bli olika för två personer som får liknande tjänster hos samma arbetsgivare. Ta kontakt med lokala förtroendevalda och hör efter hur lönestatistiken ser ut på arbetsplatsen innan du anger ditt löneanspråk.

Statistiken säger inte vad du kan begära i lön, men ger en bra bild över löneläget. Går du in på en för låg ingångslön kan det ta många år att komma ikapp dina kollegor.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s