Visstidsanställningsformer som du bör känna till

04/05/2016 — Lämna en kommentar

iStock_000011502215_XXXLarge_blogg

För många är den första anställningen efter studier någon form av tidsbegränsad anställning. Visstidsanställningar kan vara bra och är ofta ett första steg in på arbetsmarknaden. Baksidan är dock otryggheten. I de kommande tre blogginläggen skriver Veera Littmarck, förbundsjurist på ST, om visstidsanställningar, regelverk och problematiken med tidsbegränsade anställningar.

Definitionen av en provanställning

En provanställning är en anställning som får pågå maximalt sex månader och som automatiskt övergår till en tillsvidareanställning, så vidare inte någon av parterna väljer att avbryta den. Syftet med provanställningen är att både arbetsgivaren och arbetstagaren ska kunna pröva på om ett visst arbete är lämpligt för en.

Nackdelen är otryggheten för den anställde, särskilt om du tackar nej till ett annat arbete eller byter jobb för att påbörja en provanställning. Det är mer av regel än undantag att en tillsvidareanställning inleds med provanställning, även om det kan se olika ut på olika myndigheter.

Varken arbetstagaren eller arbetsgivaren behöver ange skäl för avbryta en provanställning, men du har rätt att få besked om detta två veckor i förväg.

Vikariat och allmänna visstidsanställningar

Något förenklat är vikariat en tidsbegränsad anställning som får användas för att under en viss tid ersätta en arbetstagare som är ledig, eller i avvaktan på rekrytering till tjänsten ska ske. Det innebär att du i princip ska vikariera för en namngiven person eller för en viss tjänst.

En allmän visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning där arbetsgivaren inte behöver ange något skäl till att anställningen är tidsbegränsad. Den får pågå i maximalt två år.

Ytterligare fyra tidsbegränsade anställningsformer inom staten

Anställningsförordningen är en specialförfattning för statlig verksamhet som har ytterligare fyra tidsbegränsade anställningsformer: för personer i verksledandeställning, för enstaka kortvariga perioder, för den som genomgår en aspirantutbildning eller annan utbildning och om det finns ett beslut om att myndigheten ska genomgå en omfattande omorganisation eller läggas ner inom två år.

Om du erbjuds en tidsbegränsad anställning enligt anställningsförordningen bör du redan från början vara medveten om att du inte har samma skydd som vid tidsbegränsad anställning enligt anställningsskyddslagen.

Anställningen kan exempelvis inte omvandlas till en tillsvidareanställning även om den pågått i mer än två år. Fråga därför arbetsgivaren varför de väljer en sådan typ av tidsbegränsad anställningsform.

Prata även med lokala fackliga företrädare om anställningen är korrekt. ST har i flera år drivit frågan att den onödiga och otidsenliga anställningsformen för ”enstaka, kortvariga perioder” ska tas bort.

Specialregler och projektanställningar

Utöver anställningsförordningen finns det även specialregler, särskilt för universitets- och högskoleområdet, med omfattande specialreglering i både högskoleförordningen och kollektivavtal. Den gemensamma nämnaren för dessa regleringar är att det krävs objektiva skäl för att de tidsbegränsade anställningsformerna ska vara tillämpliga.

Projektanställning, timanställning, behovsanställning och intermittent anställning är inga korrekta anställningsformer enligt anställningsskyddslagen eller förordningar, men de kan inom vissa andra områden på arbetsmarknaden finnas i kollektivavtal. Projektanställningar fanns tidigare i anställningsskyddslagen, men är numera ersatt av allmän visstidsanställning.

En intermittent anställning betyder att arbetsgivaren inte garanterat att du ska få arbeta och du har inte heller någon skyldighet att arbeta utan kan tacka ja eller nej om arbetsgivaren frågar om du vill arbeta en viss dag eller tid.

Du ska i grunden ha någon av ovan beskrivna anställningar (vikariat eller allmänvisstid) i botten och kan sedan utifrån arbetsgivarens behov komma överens om hur du ska arbeta, till exempel att du rings in vid behov. Exempelvis om du rings upp en dag för att täcka upp för en sjuk kollega är du då vikarie, men nästa dag bara för att det är mycket att göra så är du sannolikt anställd enligt regeln om allmänvisstidsanställning.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s