Att sluta från en tidsbegränsad anställning

25/05/2016 — Lämna en kommentar

iStock_000079352965_XXXLarge_BL
Inför sommaren ökar antalet tidsbegränsade anställningar och ibland är de en ingång till fast jobb. Vanligast är dock att de är bestämda till en begränsad period vilket också kan vara önskat av båda parter. Veera Littmarck, förbundsjurist på ST, reder ut vad som gäller kring tidsbegränsade anställningar och vad du bör ha i åtanke om du vill avsluta din i förtid.

Bestämda och obestämda perioder

En tidsbegränsad anställning kan antingen gälla för en bestämd tid, från och med ett visst datum till och med ett visst datum, eller så är avtalet uttryckt i stil med ”dock längst till och med”.

Om visstidsanställningen gäller för en bestämd tidsperiod har varken du eller arbetsgivaren någon rätt att i normalfallet avbryta anställningen i förtid. Du har alltså ingen rätt att säga upp dig.

Om anställningen istället är tidsbegränsad på så sätt att den ska gälla ”dock längst till och med” ett visst datum, betyder det att både du och arbetsgivaren har rätt att avsluta anställningen i förtid.

Att avsluta en tidsbegränsad anställning

Ifall arbetsgivaren vill avsluta anställningen i förtid ska hen följa de vanliga reglerna för att avsluta en anställning enligt anställningsskyddslagen.

Om du som anställd vill avsluta din anställning behöver du, inom staten, göra det skriftligt och iaktta din uppsägningstid. Om du varit anställd i högst ett år är din uppsägningstid en månad och om du varit anställd i mer än ett år är din uppsägningstid två månader.

Observera att man räknar med all anställningstid vid uppsägning inom det statliga området.

Överenskommelser för kortare uppsägningstid

Både när det gäller möjligheten att avsluta en tidsbestämd visstidsanställning, som i regel inte går att säga upp så kan ni fortfarande komma överens om att avsluta en anställning, eller om att ha en kortare eller längre uppsägningstid.

Skriftligt besked och företrädesrätt

Om du varit tidsbegränsat anställd i mer än tolv månader under de senaste tre åren och du inte kommer att få fortsatt anställning när din tidsbegränsade anställning upphör har du rätt att få ett skriftligt besked om detta minst en månad i förväg.

I beskedet ska det också framgå om du har företrädesrätt till återanställning och hur du kan göra den gällande. Företrädesrätt till återanställning har du om varit anställd i mer än tolv månader under de senaste tre åren och har tillräckliga kvalifikationer för fortsatt arbete.

Inom staten betyder företrädesrätten till återanställning att du anses sökande till alla lediga tjänster hos arbetsgivaren som du anmält företrädesrätt till återanställning för.

Anställningstid och förmåner

Om du varit tidsbegränsat anställd hos din statliga arbetsgivare sammanhängande i mer än två år omfattas du av omställningsavtalet. Beroende på hur lång din anställningstid varit omfattas du av olika förmåner.

Om din sammanhängande anställningstid (inte längre avbrott än åtta dagar mellan anställningarna) är två år men inte mer än tre år har du till exempel rätt till ett planeringssamtal med Trygghetsstiftelsen och individuella omställningsåtgärder i sju dagar. Om din anställningstid är mer än tre år men kortare än sex år omfattas du av fler förmåner; planeringssamtal, individuella omställningsåtgärder och ekonomisk förstärkning i 44 a-kassedagar.

Arbetsgivaren har en skyldighet att anmäla dig till Trygghetsstiftelsen när de lämnar besked till dig om att din tidsbegränsade anställning ska upphöra. Det spelar ingen roll om du varit tidsbegränsat anställd enligt anställningsskyddslagen, förordning eller kollektivavtal för kvalifikation till omställningsavtalets förmåner, men det finns särskilda regler för dig som varit doktorand.

Om du har fler frågor om din visstidsanställning inom staten kan du alltid ringa eller mejla till ST Direkt.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s