Att ifrågasätta heteronormen i universitetsvärlden

03/06/2016 — Lämna en kommentar

prideflag_HBTQ_stblogg
Universitets- och högskolevärlden är vanligtvis ett forum där ifrågasättande av rådande normer uppmuntras. Men universitetsvärlden är inte isolerad från övriga samhället, här dominerar samma heteronorm som i samhället överlag. Gästbloggaren Bojana Mandic, ombudsman på ST, berättar om betydelsen av Pride och vikten av normkritik för att skapa ett samhälle där alla är inkluderade.

Sverige inte längre lika HBTQ-vänligt

När jag skriver detta är det den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. Dagen innan har skådespelarna i Männen med rosa triangeln avbrutit sin sista föreställning då personer i publiken hånade och ironiserade kring ordet ”bög”. En vecka innan visar en studie att Sverige har sjunkit i rankningen över HBTQ-personers rättigheter.

Den nyvalda vice ordförande i RFSL, Magnus Kolsjö, ser ett samband mellan rankningen och den hårda tonen i migrationsdebatten, och menar att den tonen smittar av sig på andra minoritetsgrupper, såsom transpersoner.

Inkluderande arbetsliv – även i skolan

På ST har vi enkla tips för dig som vill verka för ett inkluderande arbetsliv.

  • Stötta varandra. Var solidariska och hjälp varandra att säga ifrån.
  • Skämta inte på andras bekostnad.
  • Tänk på vad du säger och använd könsneutrala ord.
  • Undvik att dela upp grupper utifrån kön.
  • Det är ingen skyldighet att berätta allt om sig själv.

De kan du applicera även i skolan. Du som inte känner dig obekväm med heteronormen har en stor roll att spela i att vara en allierad, och inte ifrågasätta HBTQ-personers erfarenhet och upplevelse.

ST går i flera Pridetåg – följ med oss

Ibland hörs röster som ifrågasätter Pride och det fokus som finns på HBTQ-frågor under dessa dagar. Så länge vi har personer som kränks, hånas, exkluderas, diskrimineras eller förtrycks i olika former, dolt som öppet, behöver vi samlas för att delta i Pride och visa vårt ställningstagande.

Under parollen #HBTQ på statligt uppdrag” kommer ST att gå i flera Pridetåg.

Vi ska under festliga former ta ställning för det som fortfarande inte är en självklarhet, allas lika värde. Information om samtliga Pridetåg hittar du under evenemang på Fackförbundet STs Facebooksida.

Vi hoppas att du väljer att gå med oss.

/Bojana Mandic
Ombudsman på Fackförbundet ST

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s