Appar och metoder som får dig att sluta prokrastinera

31/08/2016 — 1 kommentar

iStock_85014553_XXXLARGE_blogg
Som student var terminsstarten min favorittid på året. Det var en välkomnande nystart och äntligen en vardag med rutiner. Men efter några månader så blev det allt svårare att fokusera på studierna, det fanns ju så mycket annat som drog till sig uppmärksamheten. 

Nu i efterhand har jag insett flera saker som jag gjorde fel under min studietid:

  • Jag pluggade ofta hemma och när städning, diskning och tvättning blev distraktioner så hade jag ju ändå ”gjort något bra” istället för att plugga.
  • Jag ansåg mig vara en person som ”presterade bäst under press”, vilket innebar att jag hela tiden hade en ursäkt för att göra saker i sista sekunden och att jag aldrig blev riktigt nöjd med resultatet.
  • Eftersom dagarna ibland försvann till annat så ägnades kvällarna ofta till att plugga. Då intalade jag mig att jag är en nattmänniska. Trots att jag egentligen jobbar som mest effektivt mellan kl. 8–14. Lurad!

Distraktionerna ökar i dagens samhälle

I dagens digitala samhälle har distraktionerna ökat och fler stressar över att inte hitta fokus i sitt studie- eller arbetsliv. Push-notiser, nyheter, bloggar, sociala medier och mycket mer kämpar efter vår uppmärksamhet.

Men även om mobilen och datorn kan vara din värsta fiende så finns det fantastiska appar som kan vara lösningen på några av problemen.

Så slipper du distraktioner

Att stänga av push-notiser är ett enkelt sätt att slippa distraktioner men räcker inte alltid för att du ska hålla dig borta från nyheter och sociala medier.

En app för att öka motivationen att lägga bort telefonen helt är Forest: Stay Focused. Appen finns till IOS, Android och Windows Phone, och även som webbläsartillägg till Chrome.

I appen planterar du ett frö som sedan växer sig till ett träd, men bara om du inte rör telefonen under den närmsta halvtimmen. Efter en telefonfri dag visar appen en hel skog.

Använd pauspåminnelser

En väldigt vanlig och populär arbetsmetod är Pomodorometoden. Det är alltså ingen app utan en teknik där du koncentrerar dig och jobbar i intervaller på 25 minuter. Efter 25 minuter tar du en paus på ca 5 minuter och sedan fortsätter du med en 25-minutare igen. Efter tre 25-minuterspass tar du en längre paus.

Vill du ha en timer som hjälper dig att hålla koll på passen så är Tomato-timer ett bra hjälpmedel.

Vill du bestämma över dina arbetspass själv så är Breaktime (OS X) och Tomighty (Windows) passande. Där ställer du in hur länge du ska jobba och sedan säger programmet ifrån när det är dags att ta en paus.

Konfrontera dina demoner

Det är lätt att förneka sin egen oproduktivitet. Är du i behov av att få koll på vad du EGENTLIGEN lägger tiden på så är Rescue Time ett passande verktyg. Programmet, som finns för de flesta plattformar, mäter vad du lägger din tid på framför datorn.

Få hjälp på plats

Behöver du extra inspiration eller hjälp och stöd så är Studenthälsan ett hett tips! Där finns kurser i studieteknik, stresshantering och ofta mycket, mycket mer som kan hjälpa dig under studietiden.

Här kan du se en film om prokrastinering från Studenthälsan vid Lund universitet.

Relaterad artikel: Stress i studentlivet

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Förstå din stress – och gör något åt den « Fackförbundet ST - oktober 6, 2016

    […] Läs också: ”Stress i studentlivet” ”Appar och metoder som får dig att sluta prokrastinera”  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s