5 saker att tänka på som sambo

07/09/2016 — Lämna en kommentar

istock_68076529_xlarge_blogg
Under studietiden köper många studenter bostad tillsammans med sin partner. Här reder vi ut vad som gäller rent juridiskt för sambor så att ni själva kan agera och få det precis så som ni vill.

Ur ett juridiskt perspektiv är samboskap noga specificerat. Du ska ha ett parliknande förhållande och dessutom ska du ha bott ihop stadigvarande. Riktmärket brukar vara att ni räknas som sambor efter cirka 6 månader. Två kompisar som flyttar ihop är alltså inte sambor.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är en juridiskt bindande överenskommelse om att vissa ägodelar och bostaden inte ska ingå i en bodelning ifall ni separerar och flyttar isär. I samboavtalet bestämmer ni helt enkelt i förväg vem som ska få vad.

Hur delas samboegendom upp vid separation?

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika mellan er vid en separation.

Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen. Värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er.

Vad omfattas av ett samboavtal?

Genom ett samboavtal kan ni reglera att den som betalat för bostaden också får behålla hela värdet av den om förhållandet i framtiden skulle ta slut.

Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har lagt in mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev.

Som samboegendom räknas även bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om förhållandet skulle spricka.

Vad händer om två sambor köper en bostad ihop men betalar olika mycket i kontantinsats?

Samma regler gäller även då. Om ni inte har ett samboavtal ska bostadens värde delas i två lika stora delar. Det spelar ingen roll om en av er har betalat en större del av kontantinsatsen.

Räcker det med ett samboavtal i en sådan situation?

Nej, här behövs även ett skuldebrev för att säkra att fördelningen ska bli rättvis vid en separation, det vill säga att den som betalat mer i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Skriv rätt avtal med avtal24 – till medlemspris

Med avtal24 kan du enkelt och snabbt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist.

Som medlem i ST skriver du samboavtal kostnadsfritt online alternativt till ett fast pris om 495 kr per avtal tillsammans med jurist.

Läs mer om medlemstjänsten här.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s