Stipendieresa skildrar fördomar och rasism på arbetsplatser i Kapstaden

16/09/2016 — Lämna en kommentar

fridaj3
Under vårterminen 2016 delade ST ut sitt internationella stipendium till två olika projekt. En av dessa fick Frida och Johanna, civilekonomstudenter vid Jönköping Internationella handelshögskola. Här berättar de om sin studie och vad de lärt sig på resan som gick till Sydafrika där de studerade landets kvoteringslag, Broad-Based Black Economic Empowerment.  

150 dagar att få ägna oss åt att studera och fördjupa oss på ett ämne inom management – ja det var upplägget för vår sista och åttonde termin som civilekonomstudenter vid Jönköpings Internationella Handelshögskola.

Broad-Based Black Economic Empowerment

Att vi skulle skriva om just kvoteringslagen Broad-Based Black Economic Empowerment och dess påverkan på organisationskultur och attityder till jämställdhet i Sydafrika var till en början inte en självklarhet. Det var något som växte fram genom att vi noga övervägde rimligheten i genomförandet.

Vi diskuterade utmaningarna med att utföra en studie i Sydafrika, vi fick tips och råd ifrån skolans professorer och gjorde en kartläggning av tidigare genomförda studier på ämnet.

fridaj1

Jämställdhet och mångfald på arbetsplatser i Sydafrika

I vår fältstudie ingick företagen ABB, Husqvarna Group, Microsoft samt Ericsson. Genom intervjuer och samtal kunde vi skapa oss en uppfattning om vad det är som påverkar människors syn och attityder emot jämställdhet och mångfald på fyra stora, multi-nationella arbetsplatser i Sydafrika.

Utöver vår kontakt och intervjuer med företagen ägnade vi också mycket tid åt att observera sociala beteenden. Genom spontana och givande möten med den sydafrikanska befolkningen lyckades vi få en ökad förståelse för hur kvoteringslagen Broad-Based Black Economic Empowerment gjort ett avtryck på den sydafrikanska arbetsmarknaden.

Diskriminering och förtryck baserat på hudfärg

Vi träffade taxichauffören Bruce som trots en mångårig utbildning och bakgrund som civilingenjör inte lyckades få ett kvalificerat jobb som motsvarade sin utbildningsnivå på grund utav sin hudfärg.

Vi spenderade även tid med servitrisen Viola. I vårt samtal berättade hon att hon inte skulle varit välkommen på restaurangen hon jobbade på bara för några år sedan. Det skulle heller inte varit möjligt för henne att vara anställd, allt på grund utav sin hudfärg.

Mångfald och interaktion kan minska negativa fördomar

Vårt mål med vår fältstudie var inte att bidra med vår syn på om lagen bör existera eller inte, inte heller huruvida den ger positiva eller negativa resultat för den sydafrikanska arbetsmarknaden. Vårt fokus låg på att gestalta dess påverkan på arbetsklimat och attityder emot jämställdhet i en företagskultur.

Vi fann att en ökad exponering av mångfald, genom exempelvis gruppinteraktioner på arbetsplatsen, kan minska anställdas negativa fördomar och uteslutande beteende utav gruppmedlemmar och därigenom möjliggöra en förståelse för varandra som i sin tur kan bidra till att skapa en mer positiv inställning till jämställdhet.

fridaj4

Minnen och lärdomar för livet – sök STs stipendium

Ifrån vår tid i Kapstaden bär vi med oss otroliga möten, minnen för livet och en lärdom om att jämställdhet är ett resultat utav var och ens egen inställning och attityd till att verka för en mer jämställd arbetsplats och värld.

Om du får chansen att genomföra en fältstudie, tveka inte att ta den. Du kommer att få minnen för livet och Fackförbundet ST finns här för att hjälpa till att skapa de minnena.

Vill du veta mer om STs internationella stipendium och hur just du kan ansöka?

Läs Fridas och Johannas tidigare blogginlägg inför resan. 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s