Så blir du din egen karriärcoach

20/10/2016 — Lämna en kommentar

istock_74979155_xlarge_bl
Det är inte enkelt att ge sig själv goda råd. Många gånger styr känslan snarare än tänkandet våra beslut. Men om du befinner dig i ett läge där du funderar över vad du vill göra med ditt liv, avsätt tid och undersök vad det är som du längtar efter. Inger Ehn-Knobblock, en av STs karriärcoacher, har frågeställningarna som du behöver söka svar på för att komma vidare i din karriär.

Här är några förslag på frågor för dig som vill komma igång med ditt nästa karriärsteg.

  • Gå igenom frågorna, fundera och skriv ner svaren.
  • Gör därefter en handlingsplan där det också framgår när i tid du ska ha uppnått dina mål.
  • Se även till att formulera konkreta insatser för vad du ska göra och hur du gör det.

Vilka är dina långsiktiga mål i arbetslivet?

När du är säker på var du vill komma i ditt yrkesliv behöver fundera över vad som krävs för att nå dina mål.

Se över vilka kunskaper du måste skaffa eller vidareutveckla för att komma dit du vill. Hur kan du skaffa dig den kompetens och de resurser som du behöver för att nå målet?

Hur ser ditt nätverk ut?

Inventera din bekantskapskrets! Vilka kontakter har dina vänner? Kanske en lärare eller en gammal chef vara en dörröppnare för din karriär? Eftersom många jobb aldrig utannonseras bör du använda ditt eget nätverk (glöm inte bort ditt digitala nätverk) för att hitta oväntade nya jobbmöjligheter.

Vilka arbetsgivare kan vara intressanta?

Börja också kartlägga vilka arbetsgivare som finns runt omkring dig. Kontakta personer som arbetar där du skulle vilja jobba. Intervjua dem och undersök om det är en arbetsplats som du skulle kunna trivas och utvecklas på.

”Glassiga” hemsidor berättar sällan hur det verkligen är att jobba på ett visst ställe. Med det menar jag att det gäller att du behöver ta dig förbi värderingsord och ”glättiga” självpresentationer.

Om det till exempel är viktigt för dig att arbetsgivaren uppmuntrar konstruktiv kritik och nya förslag från de anställda. Be då den du intervjuar exemplifiera på vilket sätt nya förslag tas emot.

Skicka in en intresseanmälan!

När du hittat en arbetsplats som känns rätt för dig kan du skicka in en intresseanmälan.

Presentera vad just du skulle kunna bidra med för att utveckla verksamheten. Se till att följa upp din intresseanmälan efter en kortare tid.

Undersök om arbetsgivaren saknar något i ditt cv eller önskar att du utvecklar något i ditt personliga brev. Ha hela tiden ditt mål för ögonen, var tålmodig och ompröva lite då och då vad du helst vill jobba med.

Ta kontakt med våra karriärcoacher

Som medlem kan du ta hjälp av våra erfarna karriärcoacher. Coachsamtalen tar ca 45 minuter och sker över telefon. Boka ett samtal redan idag >>

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s