En inblick i rollen som arbetsplatsombud

03/11/2016 — Lämna en kommentar

Att det finns lokalt engagemang är avgörande för att medlemmarna ska få fackligt stöd på sin arbetsplats. Bahhar Mohammadi berättar om vad det innebär att vara arbetsplatsombud, varför det är viktigt att engagera sig fackligt och varför hon valt Fackförbundet ST.

img_0137_blogg

Namn: Bahhar Mohammadi
Akademisk bakgrund: Kandidatexamen i politisk vetenskap samt fristående kurser i diverse ämnen, Lunds universitet.
Arbetsplats: Försäkringskassan, avdelningen för sjukförsäkring
Yrke: Personlig handläggare- sjukpenning.

Vad gör ett arbetsplatsombud?

Min roll som arbetsplatsombud innebär att jag är närmast medlemmarna och driver de frågor som medlemmarna tycker är viktigt. Jag representerar facket på arbetsplatsen och är länken mellan medlemmarna, arbetsgivaren och sektionsstyrelsen.

Det som är viktigt som arbetsplatsombud är att få medlemmarnas frågor upp på dagordningen.

Även om beslutsvägen ibland kan vara lång och snårig så är det viktigt att medlemmar på arbetsplatsen kan se att det finns möjlighet att påverka och att de lyssnas på. Det är ju trots allt medlemmarna som jobbar med det dagliga arbetet och kan verksamheten.

Ibland kan det kännas ensamt om arbetsplatsombud men jag har haft ett jättebra stöd i en stabil och kunnig sektionsstyrelse där ledamöterna bara varit ett mejl eller telefonsamtal bort. Det är en trygghet att veta att sektionen finns som ett stöd när man har frågor eller funderingar.

Varför är det viktigt att engagera sig fackligt?

Den absolut viktigaste anledningen till att engagera sig fackligt är att det ger en möjlighet att påverka arbetet. I samverkan med arbetsgivaren har facket en möjlighet att lyfta frågor, tankar och åsikter som medlemmarna på arbetsplatsen har. Ett gott samarbete med arbetsgivaren kan ge mycket, både för arbetsgivaren och medlemmarna.

I mitt arbete som handläggare har jag också haft nytta av det har lärt mig på fackliga utbildningar. Jag har arbetsuppgifter där kunskaper inom arbetsrätt har kommit väl till hands.

Rollen som arbetsplatsombud har även gett mig en inblick i hur beslutsprocesserna på arbetsplatsen fungerar och hur nationella beslut implementeras på lokala arbetsplatser och påverkar oss som medlemmar.

Varför har du valt Fackförbundet ST som förbund?

Jag var studerandemedlem i Fackförbundet ST och arbeta under min studieperiod som informatör på mitt universitet så steget var inte långt för att bli yrkesmedlem. Det sätt som Fackförbundet ST organiseras tilltalar mig, särskilt tanken om att alla på arbetsplatsen får vara med och organisera sig är en av anledningarna till att jag valde ST.

En annan anledning var att ST som fackförbund tar tydlig ställning i politiska frågor utan att var partipolitiskt. För mig är det viktigt att vara medlem i en organisation som vågar agera och stå för arbetstagarna, över hela världen.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s