Grattis till vårens stipendiater: del 2 av 2

17/11/2016 — Lämna en kommentar

Vårterminens internationella stipendium har delats ut och gick till två stipendiater i år. Ingrid Perbo som studerar vid Göteborgs Universitet får 5000 kr som bidrag för att genomföra sin studie i Tanzania. Vi på Fackförbundet ST säger stort grattis till Ingrid och önskar lycka till på resan!

ingrid-stipendiatNamn: Ingrid Perbo
Studie: Kandidatuppsats
Lärosäte: Göteborgs Universitet

Vad ska du skriva om?

Jag kommer att åka till Tanzania för att göra en fältstudie inför min C-uppsats. Jag studerar ett kandidatprogram i globala studier med inriktning på internationella relationer och socialantropologi. Jag har tidigare bott och jobbat i landet och har haft en önskan att åka tillbaka för att göra en fältstudie och studera ämnet jag nu läser.

Jag kommer gör en komparativ studie där jag jämför kvinnor i Tanzanias egna åsikter angående deras rättigheter med rättigheterna de har enligt FN:s allmänna mänskliga rättigheter. Målet med min uppsats är att se om de stämmer överens, och om inte, vad skillnaden är.

Jag hoppas på att undersöka var kvinnor i Tanzania anser att de får sina rättigheter ifrån och problematisera fenomenet att institutioner ger medfödda universella rättigheter.

Hur kommer det sig att du valde just detta uppsatsämne?

Tanzania är ett utvecklingsland som påverkas av utbredd fattigdom. Fattigdom är idag ett koncept som innefattar sociala och politiska behov, inte bara ekonomiska.

En av mina hypoteser är att kvinnor i Tanzania inte är involverade i beslutsfattarprocessen angående deras rättigheter.

Jag kommer undersöka hur mycket makt kvinnor har att bidra i denna process och analysera hur brist på möjlighet att vara delaktig kan göra kvinnor fattigare. Innan jag började att studera så jobbade jag i Tanzania, och under den tiden pratade jag mycket med mina vänner i landet om vad de ansåg att de hade för rättigheter.

Jag uppfattade att mycket de sa inte stämde överens med min bild av vilka rättigheter de har och bestämde mig för att dyka djupare i frågan om var vi får våra rättigheter ifrån och vem som egentligen har rätten att bestämma vilka rättigheter vi har.

Varför går resan till just Tanzania?

Det är framförallt för att jag har många kontakter där och att jag känner till landet och språket ganska väl. Men det är också ett land där människor ofta befinner sig långt från de institutioner där beslutsfattande sker, vilket gör det ännu mer intressant att undersöka saken just där.

Vilka utmaningar tror du att du kommer möta under dina fältstudier?

Jag kommer att utföra en del intervjuer och då kan språket bli ett hinder. Jag har också en tendens att bli sjuk varje gång jag är i Tanzania… men vi hoppas såklart på det bästa den här gången!

Vill du också söka STs internationella stipendium?

Är du studentmedlem i ST och vill göra en fältstudie utomlands som rör fackligt arbete? Då kan du söka STs internationella stipendium.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s