Vägen till att bli diplomat

24/02/2017 — Lämna en kommentar

Vi har träffat Lisa Qvarfordt som går diplomatprogrammet parallellt med sitt jobb på utrikesdepartementet . Här berättar hon om utbildningen, sitt jobb och ger tips på vad du bör tänka om du funderar på att söka till diplomatprogrammet.

Varför sökte du till Diplomatprogrammet?

Jag blev intresserad av att söka till Diplomatprogrammet första gången för tio år sedan då jag jobbade för en biståndsorganisation i Nicaragua. Nicaragua införde då ett totalförbud mot abort i landet. Det var en fråga som engagerade många av oss som jobbade för och med civilsamhälleorganisationer, även den svenska ambassaden var engagerad.

Då fick jag upp ögonen för diplomatyrket och fick en bredare bild av vad det kan innebära och vad Sverige har för roll i många internationella sammanhang. Sedan attraheras jag också av möjligheterna att få alternera jobb utomlands och hemma, bredden av frågor och möjligheter.

Vidare tror jag Utrikesdepartementet (UD) som arbetsgivare kan erbjuda mig möjligheter att få bredda mig och pröva nya områden, utan att behöva byta arbetsgivare. Sen tycker jag så klart utrikespolitik är väldigt spännande överlag.

Men det tog tio år innan jag sökte, eftersom de tidigare hade en åldersgräns för programmet som de tog bort för några år sedan.

Vad var svårast i ansökningsprocessen?

Processen består av fyra steg: ansökan, provskrivning, tester och intervjuer. Jag sökte för två år sen och kom inte vidare efter provet, sen kom jag hela vägen den här gången. Andra gången jag skrev provet var det mycket lättare eftersom att jag visste vad jag hade att vänta.

Bara att skriva för hand under sex timmar är en utmaning som jag inte var beredd på första gången. Det kanske låter som en efterhandskonstruktion, men jag tyckte att hela processen var ganska kul.

Väntan mellan de olika stegen för att få veta om jag gått vidare var nog svårast, i övrigt gjorde jag bara så gott jag kunde. Eller, lite hög puls fick jag nog när jag utan förvarning blev ombedd att berätta om ”vad som händer på Island” (panamadokumenten  och statsministern som avgick) – på spanska – under en av intervjuerna.

Vad innebär programmet och hur ser en vanlig dag ut?

Jag har en vanlig tjänst på Utrikesdepartementets kommunikationsenheten som sträcker sig två år framåt. Men mina ”klasskamrater” jobbar spridda i hela organisationen. Under det första året kommer jag plockas ur tjänst under sammanlagt tolv veckor i fem olika utbildningsblock. Då går jag på kurser, träffar kollegor från andra delar av organisationen, gör studiebesök och åker på resor.

Till exempel ska vi åka till Bryssel en vecka i november för att besöka kollegor som jobbar med EU-frågor och lära oss mer om EU överlag. Utöver det så läser jag franska 1,5 timme i veckan.

En vanlig dag då jag inte har utbildning så arbetar jag i presstjänsten och andra saker på kommunikationsenheten.

Vilka tips har du till dem som är intresserade av att ansöka till programmet?

  • Våga sök flera gånger! Det blir lättare när du vet vad som väntar. Jag tror få kommer in första gången, så bli inte nedslagen om du inte kommer in direkt.
  • Förbered dig noggrant, hur du förbereder dig beror på dina förkunskaper. Jag följde media om utrikespolitiska frågor, läste regeringsdokument, pratade med en bekant som sökt tidigare, pratade spanska med en kompis och gjorde en intervjuträning med ST innan.
  • Våga vara professionellt personlig i din ansökan. Tryck på vad du kan bidra med till framtidens Utrikesdepartement. Kreativitet var en av bedömningskriterierna i uppsatsskrivandet, liksom struktur.

Vad händer när du är färdig med utbildningen?

Då kommer jag jobba ett år på kommunikationsenheten hemma på UD, för att sedan få min första placering utomlands, troligtvis på en ambassad. Jag vet inte var ännu.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag hoppas att UD kommer erbjuda mig så mycket utmaningar och variation att jag kan jobba här större delen av mitt återstående yrkesliv. Jag ska rotera tjänst var 3-5 år och tänker att jag vill hinna testa på att arbeta i flera olika länder med olika ämnesfrågor.

Jag ser fram emot att bredda mig, jobba mer med MR-frågor (mänskliga rättigheter), och det vore kul att någon gång få vara en del av en bred internationell förhandlingsprocess motsvarande klimatförhandlingarna eller Agenda 2030

Bakgrundsinformation

Namn: Lisa Qvarfordt
Utbildning och yrkesbakgrund: Fil kand. journalistik (Stockholms universitet) och Magisterexamen kommunikation, kultur- och utvecklingsstudier (Malmö högskola). Jobbat som journalist och kommunikatör i Sverige, Spanien och Nicaragua. Senast fyra år på Röda Korset.

Diplomatprogrammet

Diplomatprogrammet är ett traineeprogram som förbereder blivande svenska diplomater för ett arbete på Sveriges utlandsmyndigheter och på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Att vara diplomat innebär bland annat att bistå svenska medborgare utomlands, att främja svenska intressen utomlands och att analysera utvecklingen i länder och regioner.

Läs mer >>

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s