”Det är tillåtet att vara sig själv”

Hossein jobbar vid Malmö Högskola.

Hur kommer det sig att du började jobba som studentinformatör för ST?

I samband med min socionomutbildning på Malmö Högskola kom jag i kontakt med Fackförbundet ST. Tjejerna jag pratade med berättade kort om verksamheten och erbjöd mig fika. När vi pratade blev jag erbjuden att söka jobbet som studentinformatör och eftersom jag fått ett gott intryck studentverksamheten beslutade jag mig för att ge det en chans!

Vad får du göra som studentinformatör?

Det kan vara allt från att sätta upp informationsbord där du pratar med studenter som har vägarna förbi och bjuder på något gott, till att jobba på mässor och event som är förknippade med studentlivet eller utföra roliga aktiviteter i samband med insparksfester. Jobbet går dock främst ut på att berätta om studentmedlemskapet och de förmåner man får både som student, arbetssökande eller arbetstagare.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

Mötet med kollegor och studenter. Vad som är väldigt positivt med jobbet är att du inte alltid behöver förhålla dig professionellt. Det är tillåtet att vara sig själv. Så länge du fullföljer dina arbetsuppgifter och pratar med studenterna om studier, arbetslivet eller fackliga frågor.

Du vägleder studenterna i frågor som berör deras studier och framtida arbetskarriär, vilket uppskattas. Samtidigt har du stor möjlighet att skapa nya kontakter och bekantskaper som kan utvecklas till vänskapsrelationer utanför arbetslivet.

Vad tror du att du har för nytta av ditt arbete som studentinformatör i framtiden?

Bredare tillgång till arbetsmarknaden och utvecklad social kompetens.

Mitt jobb inom Fackförbundet ST har varit väldigt lärorikt. Jag har fått veta hur arbetsrätten fungerar och vilka skyddsfaktorer det fackliga arbetet bidrar till både lokalt och internationellt. Man får utveckla sin sociala kompetens, samarbetsförmåga och skapa nya kontakter i mötet med andra studenter.

Har du några ”visdomsord” till de som vill söka jobbet?

Var dig själv men ta alltid hänsyn till personen som står framför dig. Våga vara en social förebild för andra och var utåtriktad.

Det är också viktigt att du vågar stå upp för dig själv och kan bemöta, kommunicera och argumentera med människor som har andra tankesätt och värderingar än vad du själv har. Och att du kan hantera konflikter på ett lämpligt sätt. Lyssna alltid på studenten och försök hjälpa den. När folk går förbi, ta ett steg framåt!

Ett annat tips är att skifta mellan att vara professionell och privatperson, eller att hitta den roll du anser passar dig bäst.